Правосъдие за всички деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_111345740shutterstock_111345740

shutterstock_111345740Паралелно с отбелязването на 14 април 2015 г. на първата годишнина от влизането в сила на Третия факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето, Международната коалиция Ратифицирай OP3CRC заедно с водещи експерти по правата на децата от ООН призовават всички държави да направят решителен скок по пътя на гарантирането на правосъдие за деца чрез неговото ратофициране без забавяне.

Механизмът позволява на децата и техни представители да подават сигнали за нарушаване на детските права към Комитета на ООН правата на децата в случаи, в които националните правни системи не са успели да осигурят справедливо решение при тези нарушения. В такива случаи Комитетът разследва жалбите и може да поиска от националното правителство да предприеме действия. Този инструмент допълва международната рамка за защита на правата на децата и насърчава държавите да подобрят своите национални правораздавателни системи и така допринася за най-същественото що се отнася до детските права – прилагането и изпълнението на нормативните актове. Продължаващите конфликти по целия свят показват колко уязвими са децата и как усилията по подобряване на международните правни механизми като Протокола целят да осигурят достъп до справедливо правосъдие за всяко дете.

След ратификацията от страна на Аржентина, държавите, които са ратифицирали Протокола, са 17, а тези, които са го подписали – 34. Международните експерти призовават други страни да се включат в ратификацията, тъй като децата-жертви на насилие се страхуват да говорят за това и в повечето случаи не знаят към кого да се обърнат за подкрепа и съвет. Това може да се промени с ратифицирането на Факултативния протокол, който ще задължи държавите да решават случаите на насилие срещу деца ефективно още на национално ниво и да бъдат по-ангажирани с техните проблеми.

Национална мрежа за децата вярва, че децата се нуждаят от достъп до процедури за подаване на жалби във всички сфери на техния живот – семейство, алтернативна грижа, всички институции, служби и органи, които са предназначени за тях. Ратифицирането на Третия факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето дава такава възможност за децата. Ние изявяване желание да участваме активно и да подкрепяме процеса на анализ, обсъждане и планиране на конкретни мерки за присъединяване на страната ни към Третия факултативен протокол към КООНПД.

 

Източник: НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Новини

Етикети:

1,067 преглеждания

Comments are closed.