Повече от 41% от децата у нас живеят в риск от бедност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-bednost

По данни на Националния статистически институт всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване. Това са над 41% от децата или около 550 хиляди българчета. Основните причини за това са безработни, необразовани и болни родители.

Статистиката сочи, че рискът от бедност е най-висок при домакинства с три и повече деца (65%), възрастни едночленни домакинства (55%) и самотни родители (35,7%).

„Бедността влияе различно на децата. Част от тях биват изоставени, постъпват в специализирани институции. Малко под 1000 деца в този момент са без родителска грижа. Няма ефективна социална политика поне в последните четири правителства, за да има една проактивна политика”, заяви изпълнителният директор на Фондация „За нашите деца“ Иванка Шалапатова.

Социалното министерство излезе с писмена позиция, в която се казва, че като част от мерките срещу бедността, за тази година са предвидени почти 560 милиона лева за изплащане на всички видове семейни помощи за деца. Сумата е повече от половината от целия бюджет на министерството.

Заделени са и над 500 хиляди лева за субсидиране на заетостта на безработни майки и самотни родители с деца до 5-годишна възраст. От министерството уверяват, че усилията им продължават, а неправителственият сектор настоява размерът на помощите да бъде съобразен с нуждите на семействата.

До 2020 г. държавата си е поставила за цел да намали броя на бедните българи у нас с 260 000.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

331 преглеждания

Comments are closed.