Половината от родителите не биха ваксинирали децата си, ако ваксините не бяха задължителни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini_k

„Проучването, което Варненският медицински университет е провело, показва нещо изключително тревожно: ако ваксините не бяха задължителни, 50% от родителите не биха си ваксинирали децата. Това показва нагласата, но също, и че хората не разбират какво означават ваксините.

Ваксините стоят в основата на големите успехи в медицината на XXв., а вече и на XXIв. Успехът на ваксинопрофилактиката играе лоша шега, както се казва, на самата ваксинопрофилактика, защото болестите, срещу които се ваксинира, не са широкоразпространени. Хората нямат представа какво означава например, епидемия от детски паралич. Днес полиомиелит няма. Да вземем дифтерията – изключително разпространена навремето. Преди 1800 г. Наполеон поръчва на Френската академия на науките да намери лек срещу дифтерията, защото много млади военни умирали. Давал един милион златни франка. Това, при днешните пари, е потресаваща сума. Така идваме до следващата важна тема: трябва редовно да се проучват нагласите на населението спрямо ваксините. Трябва да знаем какво мислят хората, и ако трябва, да се опитваме да ги убедим, но разумно – не с натиск, а с доказателства и аргументи, и то приспособени за всички слоеве на населението. В България няма нито институция, нито регламентирана държавна агитация за полезността от ваксинопрофилактиката, която да е разумно изградена и да се води всяка година отначало за новите поколения, защото младите родители са онези, които се интересуват от всичко касаещо ваксините, а ние нямаме такава система.“ Това сподели председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Пилософ за нагласите на населението за ваксинопрофилактиката на IV експертна среща, посветена на темата.

Оказва се, че много малко хора се замислят върху това, че спасените деца с костно-мозъчна трансплантация имат нужда да започнат ваксинопрофилактиката. В тази група са и децата, които са родени недоносени. При някои групи пациенти, имунокомпрометирани, е необходимо да се направят повече ваксини, отколкото при обичайните групи, защото те са по-уязвими по една или други причина. От друга страна, има пациенти, на които и 1000 ваксини не биха предизвикали имунен отговор. В такива случаи ваксинирането е излишно, но те са едва около 10% от населението, каза още проф. Пилософ
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,191 преглеждания

Comments are closed.