• Няма категории

Полезното масло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

butter ghee

Според древната индийска наука да здравето – Аюрведа един от най-полезните продукти, които можем да използваме за готвене, а и не само, е домашно приготвеното и пречистено от белтъка масло – Ги (по-популярно като Гхи).

Посредством бавна термична обработка всеки един от нас може да си направи Ги в домашни условия. Чрез нея от маслото се отделят водата и белтъците, а маслото, което остава накрая е чисто, без примеси, с чудесен вкус и аромат. Така приготвено, пречистеното масло Ги може да се използва за готвене, може да се консумира и намазано върху филийка, а също и за масажи. Може да се дава и на деца от съвсем ранна възраст.

Според специалистите по Аюрведа, маслото Ги има изключително благотворно влияние върху храносмилателната система и ускорява храносмилателните процеси и метаболизма въобще.

Как да си приготвим Ги?

В началото може да ви прозвучи сложно и непознато, но истината е, че Ги се приготвя много лесно и бързо, и всеки може да си го приготви без каквито и да е затруднения.

За да си приготвите Ги са ви необходими две неща:

  1. Висококачествено безсолно масло, най-добре маднраджийско или домашно. Днес подобни продукти вече се намират по фермерските пазари или във фирмените магазинчета за млечни продукти, където се продава на килограм.
  2. Дълбок съд с дебело дъно.

- Сложете маслото в тенджерата и загрейте на ниска степен котлона, докато се разтопи. Предварително можете да го нарежете на по-малки парченца. След като маслото се втечни, засилете температурата, докато сместа леко започне да ври, след което намалете на минимална степен.

- Ще забележите, че почти веднага започва да се образува пяна по повърхността, оберете я с дървена лъжица.

- В зависимост от количеството и качеството на маслото, пречистването може да продължи от половин до един час.

- Знак, че маслото, което сте взели е добро, е приятната миризма, която ще усетите още в самото начало на претопяването.

- Когато сместа се избистри, а на дъното забележите малки златисти топченца (това е белтъкът) процесът е на приключване. Обирайте пяната, ако има все още такава, с дървена лъжица и не разбърквайте сместа, за да не вдигате белтъка от дъното.

- Готовото Ги има кехлибарено златист цвят, бистро е и ухае на препечени ядки.

В никакъв случай не бива да допускате то да придобие тъмен цвят или да замирише на прегоряло, това би означавало, че съставът му вече е променен, а полезните качества на маслото вече са провалени.

След като свалите пречистеното масло от котлона, вземете сух стъклен или порцеланов съд и филтър за кафе и внимателно прецедете маслото през него. Отделената утайка изхвърлете, а маслото оставете да се охлади напълно, без да затваряте съда, за да не се образува конденз, който би влошил качествата на Ги. Докато маслото се втвърди ще са нужни няколко часа, след като това стане, можете да го приберете на тъмно и хладно място, но не в хладилник, където можете да го съхранявате няколко месеца. Винаги, когато взимате от него, правете го със суха дървена лъжица, за да не се създават предпоставки за развалянето му.

Ако го използвате за готвене, е важно да вниимавате да не го прегаряте, за да се запазят полезните му свойства.

Пречистеното масло Ги съдържа наситени мазнини и мастноразтворимите витамини А, D, К, Е и бета каротин.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,834 преглеждания

Comments are closed.