Походът на книгите започва на рождения ден на Андерсен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Походът на книгитеВ Международния ден на детската книга – 2 април, от 11:00 часа в Столичната библиотека стартира националната кампания „Походът на книгите“. Денят не е избран случайно, това е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен, обявен през 1967 г. за Международен ден на детската книга. Краят на кампанията ще е на 23 априлСветовен ден на книгата и авторското право.

Събитието ще бъде открито от министъра на образованието Николай Денков, а откъси от свои любими книги от детството ще прочетат известни наши актьори. За децата и техните родители ще има и театрален спектакъл, с който ще бъде отбелязан рожденият ден на Ханс-Кристиан Андерсен.
От Столичната библиотека са предвидили и „Смехоранско караоке“ от 18:00 часа, както и среща с приказни герои в „Нощта, в която книгите оживяват“ от 20.30 часа.

Предвидените в програмата събития са подходящи за деца до 14 години, но и за всеки, който пази жив детския дух в себе си. Входът е свободен.

За пет години, откакто съществува, инициативата „Походът на книгите“ е достигнала до повече от 10 хил. деца в България, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от детската литература.

Тази година, освен инициативата „Известните българи четат на деца“ кампанията включва мащабния „Маратон на четенето“ в българските библиотеки, където също ще бъдат организирани събития за децата.

Неотменна част от „Походът на книгите“ е и „Бисерче вълшебно“ - единствената книжна награда в България, чието жури е съставено от деца на възраст от 6 до 15 години.

Априлската инициатива се организира от асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,484 преглеждания

Comments are closed.