По следите на изгубения час  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

happyfamily-500x333

Или как можем да компенсираме липсата на време,  в което да се посветим изцяло на децата си.

Намирането на онзи безценен час свободно време, който все търсим и почти никога не намираме, е от изключително значение за израстването на нашите деца. Това е часът, който искаме да посветим на близост с детето си – да поиграем с него, да си поговорим, да научим нещо заедно и по нещо един за друг. Но можем ли ежедневно да го отделяме от, и без друго, безценното ни време. И не се ли оплакваме излишно, че точно този час все не ни достига.

Ако истински желаем, винаги има начин да намерим време, за да контактуваме с децата си. Така че, нека видим откъде можем да си откраднем по някоя и друга минута, за да сглобим този така безценен час внимание, който нашите деца често истински жадуват да получат.

 

Докато пътуваме в колата. Докато пътуваме от детската градина към къщи или някъде на по-далечно разстояние, всяка минута докато сме заедно с детето в коалата, можем да комуникираме активно с него. Това се отнася както за най-малките, така и за тинейджърите. Достатъчно е да изгасим радиото в колата, да изключим звука на телефона и просто да се посветим на простичката задача да си говорим с нашите наследници. Темите са без значение, важно е да провокираме желанието им да споделят нещо от собственото си ежедневие с нас, мислите си, чувствата си. Случките от техния ден. Това ще ги направи по-уверени и по-спокойни.

 

Времето, непосредствено преди сън. Може да са няколко минути, в които да прочетем приказка, да изпеем песничка за лека нощ или просто да си побъбрим за цветята в градината, за домашния любимец, за приятелчетата на детето. В тази момент е добре да се изключим от обичайната си скорост и за миг се отдадем на лежерност, това не само ще помогне на детето, но ще е от полза и за възрастните, особено след тежък ден в офиса.  

 

Докато се храним. Отново е добре да оставим настрани телефоните, да изключим телевизора и да оставим проблемите за другия ден, защото времето, в което споделя храната си с най-близките е безценно. Да закусим всички без да бързаме и да дебнем стрелките на часовника е от изключителна важност, особено в началото на деня. Прекрасно би било да обсъдим времето навън, вкусната храна на масата, предстоящите почивни дни, партитата, които ще посетят децата, ваканцията, която наближава.  И дори да сме в ресторанта за бързо хранене, можем да направим същото, важно е да проявим взаимност и търпение.

 

Докато домакинстваме заедно. Да включим децата в домакинските дейности, освен,че ще приучи децата на ред и те ще свикнат по-лесно с домакинските си задължения, те имат шанса да се почувстват полезни, а ние да разберем колко много значат още две ръце, които да помагат. Можем да мием чинии или да сгъваме прането заедно, важно е, че през цялото време можем да си говорим, а това е безценно, не само за децата, но и за нас – възрастните.

 

Ежедневни мини-денс партита или йога заедно. Дори да са само за по няколко минути, тези занимания ще сплотят семейството, ще заредят всички с добро настроение и жизнен тонус. Достатъчно е да си пуснем любимата на семейството музика и да се отдадем на ритъма. Това е едни от най-приятните начини да се сближим с децата си, а те да ни почувстват като близки свои приятели.  

Ако ежедневно отделяме средно по 10-15 минути да всяко от изброените дейности, сборът ще покаже, че всъщност ние не само сме открили пътя към изгубения час, но вече разполагаме с него. 

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,166 преглеждания

Comments are closed.