По имената ще ги познаете: как името на детето влияе на темперамента му?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
 

Reading_Kids

Да решим как да се казва детето ни е не само важна, но и отговорна задача. Или, ако  перифразираме една поговорка – „Кажи ми как се казваш, за да ти кажа какъв си”.

Има редица теории, според които първото нещо, което е заложено в темперамента и характера на един човек, е неговото име. Независимо дали сме склонни да вярваме в това или не, едно е сигурно – името е едно от първите неща, които околните научават за нас и в много голяма степен се превръща в символ на това, което сме. Ето защо отговорността на родителя не е никак малка. Да изберем име на децата си е доста важно решение, което не бива да се взима с лека ръка, под въздействието на моменти емоции или пък защото някой така ни е казал.

 

Оригиналните имена

Съществуват най-различни причини, поради които избираме дадено име за нашия син или дъщеря. Все по-модерно става кръщаването на децата със странни и нетипични за нашите географски ширини имена. Казваме си: защо детето ми да се казва Иван, Мария или Димитър като всички останали. Далеч по-добре звучи оригиналното Освалдо Николов, Касандра Стоянова или Енрике Крачунов. Някои от тези имена сме чували от любим латиноамерикански сериал, други пък от известен футболист или певица.

Преди да решите да предприемете нещо такова, помислете добре. Дали вашето дете ще се чувства комфортно с нетипичното си име и дали това няма да се превърне в повод за шеги и закачки?

Според проучване, направено в Университета Шипънсбърг, децата, които израстват с обикновено, популярно име, са с по-голям шанс да се превърнат в примерни граждани, спазващи закона, отколкото тези с необичайни имена, които често се оказват в сблъсък с него. Според теорията, допълнителното внимание, получавано от някой заради странното му или необичайно име, може да доведе до присмех от страна на околните, както и до дискриминация, особено в тийнейджърска възраст.

 

Да кръстим децата на някой роднина

Кръщаването на деца на бабата и дядото е стар български обичай, който макар и да се спазва все по-малко в последните години, все още е от ключово значение за решението на много семейства относно името на бебето. В това детето да носи името на своята баба или дядо, разбира се, няма нищо лошо. Важното тук е майката и таткото да са взели решението си заедно и без натиск от стана на близки и познати. Някои родители кръщават децата си на самите себе си, например – дъщерята носи името на майката или синът е с името на бащата. В това също няма нищо лошо, но според психолозите,  в тези случаи съществува известен риск детето да израсне в сянката на своя родител, да изпитва необходимост да му подражава и да не е способно да изразява своята собствена индивидуалност.

 

Как да вземем решение?

Човек не може да си избира родителите, както и имената, които родителите му ще изберат за самия него. Ето защо, преди да предприемете каквото и да било, опитайте се да си представите своето дете – здраво, обичано и усмихнато. Изберете име, което смятате, че най-много ще подхожда на този образ, което ви носи изцяло позитивни асоциации и което ще произнасяте с удоволствие. Името, избрано от вас, ще бъде първият подарък, който поднасяте на детето си – подарете го с любов и внимание!

 

Автор: Ася Георгиева

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

 

Вижте още:

Темпераментът на бебето и съня

Кръщене

Как избрахте името на бебето?

20 важни обноски, на които да научим детето

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

33,983 преглеждания

Comments are closed.