Пластмасите, които да избягватe, когато става дума за деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

plastmasiПластмасата е навсякъде в ежедневието ни и можем да кажем, че до голяма степен е превзела живота на децата ни. Като започнем от дрехите и обувките, преминем през спалното бельо, шишетата и приборите за хранене и стигнем до играчките – това е реалността още от първите дни от живота на децата ни.

Пластмасата на практика е неразрушим материал, безспорно много удобен, но и съвсем не безобиден. Всеизвестен е фактът, че при нагряване или нарушаване на целостта на пластмасовите изделия, химикалите в тях се превръщат в потенциална опасност за всички, които ги използват, но най-голям риск те представляват за малките деца.

Химикалите, които отделят пластмасовите изделия увеличават риска от ракови заболявания и безплодие, имат негативно въздействие върху развитието на мозъка и нервната система.

До каква степен обаче това постоянно въздействие на пластмасата ще засегне идните поколения в дългосрочен план, все още никой не се ангажира да каже.

Имайки предвид тези на пръв поглед добре познати факти, дори и да се стараем съзнателно да избягваме употребата на пластмаси, е почти невъзможно да я изключим напълно от ежедневието си.

На практика родителите трудно могат да елиминират консумацията на продукти, необходими и любими на децата, които от десетилетия се опаковат в пластмасови опаковки. Има неща, които са във възможностите ни да направим, за да ограничим излагането на децата на опасностите, които пластмасите носят, но те не са в състояние да ги изключим напълно.

Какво все пак е във възможностите ни да направим, така че да се освободим от най-токсичните видове пластмаса в домовете ни?

*Първото, което всеки родител може да направи е да погледне дъното на пластмасовото изделие. Там е обозначено в коя категория за рециклиране попада даденото изделие. Знакът представлява малък триъгълник, в който е изобразена цифра. Избягвайте знак с цифрите 3,6 и 7. Пластмасите, обозначени с тези три цифри съдържат в състава си химикали с висока токсичност.
Изделията, които не съдържат подобен знак е невъзможно да се предположи какво съдържат, затова е най-добре да се избягват.

Продукти и опаковки обозначени с „greenware“ или „biobased“ вероятно не съдържат определени вредни химикали, но това не ги прави напълно безопасни, затова е добре да се внимава и с тях.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

547 преглеждания

Comments are closed.