Петте неща, които да направите за децата си сега, отколкото по-късно да съжалявате, че не сте ги направили изобщо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

family

В първия миг, в който станем родители, всичко друго в живота ни остава на заден план. Децата се превръщат в център, в който е вниманието ни е приковано денонощно. Те са най-важният елемент от нашето ежедневие и никой не е в състояние да ни убеди в друго. Но децата няма да са деца цял живот, няма да имат нужда от нас винаги. За повечето родители първите години от живота на децата са като миг. Докато примигнем и бебетата вече ходят, хранят се и се обслужват самостоятелно. Интересен е фактът, че осъзнаваме това, едва когато го изпитаме на собствените си плещи, но не и когато някой друг се опитва да ни го каже. Именно поради тази причина като родители осъзнаваме, че сме пропуснали някой важен момент от развитието на детето ни, едва когато той вече е отминал и ние сме го изпуснали безвъзвратно.

Колко често вместо да играем с децата си, ние се залавяме с ежедневната домакинска работа, която край няма и правим това всеки ден, докато осъзнаем, че бебетата вече ходят на училище или вече не живеят с нас, а ние  с носталгия гледаме снимките в семейните албуми.

Времето, което ни е отредено да бъдем с децата ни е ограничено. Имаме само 940 съботи между раждането на детето и навършването на 18 години. Така че, ето една основателна причина да не губим нито минута от това време, отредено да бъдем заедно.

За жалост не можем да спрем времето, за да задържим децата си възможно по-дълго време до нас, но можем да превърнем всяка минута от съвместния ни живот в безценен спомен с нашите деца.

Ето как:

Да започнем с прегръдка и целувка

Физическият контакт подпомага правилното емоционална развитие на децата и прави връзката дете-родител здрава и силна. По този начин децата ще почувстват близост с вас. Тази близост те ще запазят за цял живот, но когато пораснат няма да е толкова лесно да ги гушкате и целувате, затова насладете се на тези моменти докато са малки и ви позволяват тази близост.

Да ги чуем и да се вслушаме в думите им

От позицията си на родители ние често говорим, говорим, говорим… И рядко слушаме. Особено онова, което децата ни казват. Да положим съзнателно усилие, да замълчим за момент и да се вслушаме в думите, които децата ни казват – ето това простичко действие може да направи чудесата, които ще изградят мостове на доверие и споделеност. Задаването на въпроси и внимателното вслушване в отговорите ще помогне да детето да развие логичско мислене.

Време за игри

Дали детето е на два месеца или на 10 години – децата възприемат света чрез играта. Когато играят те се съсредоточават изцяло върху конкретните действия. Те от своя страна ще помогнат на детето да развие своите способности, да се фокусира върху онези, които са му най-интересни,  а това ще подпомогне развитието на характера, чувството за хумор, хобита и специфични интереси. Взаимните игри и споделянето на свободното време помага на децата да ни разберат по-добре, да се сближат с нас, както и обратното.

Четенето не е самотно занимание

Децата съзнателно търсят нашето внимание. Ако ние прекарваме повече време през монитора на таблета или компютъра, детето неминуемо ще се почувства пренебрегнато. Очаквано може да се случи то да дойде до нас с книжка и да помоли да му я прочетем или да му разкажем приказка. В такива момента по-важно от всичко е да оставим своето занимание за момент настрани, и да се посветим на малкия човек. Четенето на книжки е едно от най-прекрасните съвместни занимания за родители и деца.
Друго важно нещо, което можем да направим е просто да покажем на детето с какво се занимаваме в момента като му покажем монитора и какво се случва там. По този начин децата ще разберат смисъла и значението на онова, което вършим.

Споделянето на това ще събуди нови интереси у детето. Когато му четем приказки или споделяме любимите си истории, то ще ноучава много нови неща. Да четем на децата всеки ден е безценен навик, който може да се създаде в най-ранна възраст. Тези моменти подпомагат още повече сближаването и изграждането на силна и искрена връзка.

Позволете си време за смях и забавления

Споделяйте с децата си смешни случки, вицове и анекдоти, гъделичкайте ги, търкаляйте се заедно по някоя поляна и се смейте до забрава!

Следвайте вътрешния  си глас, поривите на сърцето си и се насладете пълноценно на времето, прекарано с децата. Всеки ден от детството е единствен и неповторим, той се случва само веднъж и няма как да бъде повторен, ето защо не пестете усилия, чувства и време и се научете как да бъдете щастливи заедно.

адаптация Първите седем от familyshare.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

44,894 преглеждания

Comments are closed.