Пет съвета как да помогнем на детето да преодолее страха си от тъмното

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

fear-of-the-dark

От гледна точка на психологията, в основата на всеки страх е самосъхранението, желанието да бъдеш в безопасност, страхът от болката и смъртта.

Страхът от тъмнината предизвиква в детето подобни чувства, в повечето случаи то мисли, че в тъмнината не може да бъде защитено.

Ако детето ви се страхува да заспи само, дори със светнати светлини, можете да прибегнете до някои забавни методи, с които да го успокоите преди сън:

Най-често използваната игра, която може да помогне на детето е играта на криеница. Първоначално можете да играете на светнати лампи, а след време на угасени. Ако детето изпита неприятни емоции и ви каже, че го е страх, преустановете играта.

Също така, играта „Открий скрития предмет“ също може да даде добри резултати. Редувайте се с детето да криете някакъв предмет у дома и след това го търсете. Първоначално крийте предметите в осветени помещения, а след това с тъмни. Когато детето търси скрития предмет в тъмна стая отначало го придружавайте, след това го оставете да влезе в тъмната стая само, но го наблюдавайте от вратата, така че то да ви вижда.

Четете на детето приказки за „Лека нощ“, в които се разказва за юнаци и герои, магьосници и добри феи, а краят им е положителен. Това ще вдъхне на хлапето смелост и постепенно то ще престане да се страхува.

Сложете в детската стая някоя красива нощна лампа, която излъчва приглушена светлина. Може също така да декорирате тавана със светещи звезди и луна.

Оставете до възглавницата на детето малко фенерче  и да му кажете, че ако му се стори, че наоколо има чудовище, е достатъчно да светне с фенерчето и то тутакси ще изчезне.

Създайте традиция за практикуването на някои релаксиращи процедури преди лягане. Те ще помогнат на детето да преодолее страха си. Това може да е успокояваща музика, топла вана, чаша билков чай, масаж с ароматно масло. Изберете точната процедура според характера и темперамента на детето си.

Преди да заспи, кажете на детето си, че вие също отивате да спите, а когато заспивате по едно и също време ще се срещнете в съня си. Попитайте те го, когато това се случи какво иска да направите или му подскажете, например, че в съня ви ще отидете на Луна парк или на някое любимо негово място.

www.smartparenting.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,100 преглеждания

Comments are closed.