• No categories

Пет рецепти с жито

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

recepti-s-jito

Жито с орехи

Продукти

300 гр. грухана пшеница

1 ч.ч. счукани орехи – брашно –

2 с.л. брашно

захар на вкус

ванилия

Измийте старателно житото в няколко води, залейте го със студена и варете на слаб котлон до омекване (зърната трябва леко да се разпукнат). Когато течността напълно се изпари, свалете от печката и подсладете на вкус, прибавете ванилията.

Запечете отделно брашното и с него поръсете свареното жито. Накрая прибавете орехите. Разбъркайте всичко добре. Когато го сервирате можете да го гарнирате с пресни плодове, според сезона.

Ашуре със стафиди

1 ч.ч. жито

½ ч.ч. захар

1 ч.ч. счукани орехи

100 гр. стафиди

1 пакетче натурално нишесте

лимонова и портокалова кора

Измийте житото и го залейте със студена вода докато зрънцата се разпукнат. Изцедете го старателно.

В отделен съд кипнете 2 ч.ч. вода, добавете захарта и стафидите и прибавете към тази смес предварително разтвореното в малко студена вода нишесте. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки.

Прибавете живото и цитрусовите корички. Разпределете десерта в купички и поръсете с орехи.

Житно-ечемичена салата

150 гр. жито

150 гр. лющен ечемик

100 гр. зелен фасул (може и от консерва)

1 глава червен лук

1 връзка зелен лук

1 скилидка чесън

магданоз, сол, зехтин, черен пипер

В подсолена вода сварете житото, докато омекне, след което го изцедете добре. Кипнете отделно 2 ч.ч. вода с малко сол и добавете ечемика, оставете да ври около 30 минути. Изцедете и него и запазете малко от водата.

Ако зеленият фасул е пресен, го бланширайте за 5-10 минути , изплакнете със студена вода и нарежете на ситно.

Смесете семената с фасула.

Нажежете лука на ситно и го задушете в зехтина, след това прибавете накълцания чесън и магданоз и свалете от котлона.

Овкусете, според предпочитанията си със сол и черен пипер.

Доматена салата с жито

2 големи домата

1 ч.ч. сварено жито

1 малка глава воден или червен лук

1 скилидка чесън

зехтин

магданоз, лимонов сок, сол, орехи за поръсване

Разрежете доматите и ги почистете от семената, след което ги нарежете на ситни кубчета, добавете към тях добре отцеденото жито, наситнения лук, счукания чесън, магданоза и подправете с лимонов сок, сол и зехтин. Разбъркайте внимателно и поръсете със счукани орехи преди сервиране.

Житена каша с мед

1 ½ ч.ч. грухана пшеница

1 ч.ч. царевични зърна

½ ч.ч. стафиди

½ ч.ч. орехи

1 ч.л. канела

4 с.л. мед

Сварете житото до готовност. В отделен съд сварете и царевичните зърна или използвайте готови от консерва. Половината от тях пасирайте.

Смесете житото, стафидите, орехите и меда и оставете кашата да се вари на съвсем слаб котлон, докато се сгъсти. Бъркайте непрекъснато.

По желание можете да прибавите сушени плодове.

Сервирайте порциите, поръсени с канела.

Печено сирене с жито

Продукти

1 ч.ч. жито

3 ч. ч. вода

1 яйце

1 ч. ч. настъргано твърдо бяло сирене

250 гр. гъби

чили сос и чесън на прах

Измийте житото, залейте със студена вода и го сварете докато се разпукнат зрънцата. Към готовото жито прибавете останалите продукти, без гъбите, разбъркайте внимателно и варете няколко минути, докато сиренето започне да се топи.

Изсипете сместа в огнеупорна тавичка, прибавете предварително задушените в малко масло гъби, овкусете с чили сос и чесън и запечете ястието за половин час на умерена фурна.

 рецептите са адаптирани от кулинарни сайтове в интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,015 преглеждания

Comments are closed.