• Няма категории

Пет популярни хранителни комбинации, за които по-добре да забравим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Повечето от тях са сред ежедневните храни, които трайно са навлезли в менюто ни. И то, точно в посочените комбинации, но, оказва се, повечето от тях не се съчетават добре и могат да причинят затруднения за организма по време на тяхното усвояване. Тези комбинации  могат да предизвикат повишаване на кръвната захар и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Ето ги:

chai-s-mlqko

Чай с мляко

Британската кулинарна традиция унищожава по безапелационен начин всички полезни съставки на двете напитки, от които се приготвя. Когато добавяме мляко в чая, антиоксидантите, съдържащи се в него, се свързват с млечния протеин и за организма е невъзможно да ги усвои. Теинът и кофеинът от чая от своя страна „заключват“ калция в млякото и той също не може да бъде правилно усвоен.

bread-jam

Филийка с конфитюр

Често, когато у дома няма нищо сладко, а не ни се слиза до магазина, всички си спомняме за любимите „сандвичи“ на баба – филийка с масло и сладко. Да си похапнем нещо подобно не е чак такова прегрешение, но с него не бива да се злоупотребява. Тази комбинация съдържа твърде много „бързи“ въглехидрати, което рязко ще повиши нивото на кръвната ни захар за кратко време, а това е истински шок за организма, защото той ще трябва да разпредели огромни дози инсулин, отделен от панкреаса, който от своя страна за известно време ще работи крайно интензивно. Рискът от тази комбинация, ако се похапва ежедневно, е риск за здравето на панкреаса, като наред с това ще доведе до резистентност към инсулина, а това до диабет. Така че, веднъж в седмицата добре, но всеки ден – не.

fastfood

Бургери и бира

Ресторантите за бързо хранене предлагат тази популярна комбинация без никакви угризения и повечето от нас посягат към нея по-често от обичайното. Реално, тази комбинация е една от най-лошите. Тя ще затрудни работата на черния дроб, които ще се наложи да работи двойно повече, за да разгради от една страна мазния хамбургер, а от друга – алкохола, който така или иначе се възприема от организма за токсин. На практика това означава, че мазнините от бургера ще остане неразградени от организма много повече време, а това ще влоши общото състояние на организма.

salad

Салата без дресинг

Всички знаем, че витамините се усвояват по-лесно в компанията на мазнини – зехтин или с друга мазна храна – сирена, ядки, сметана. Много от каротиноидите, съдържащи се в някои зеленчуци, също се абсорбират по-добре, ако са придружени от нещо мазничко. Така че, ако салатите не се овкусяват с растителни масла, сосове и други добавки, на основата на растителни масла, витамините няма да се усвоят от организма.

coffee-alcohol

Кафе след алкохол

Изпитият твърд алкохол или вино по време на приятелско събиране, последван от ароматна чашка кафе с десерта, може да замаскира влиянието на алкохола и да ни попречи да контролираме реалното си състоянието.

www.healthline.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,983 преглеждания

Comments are closed.