„Пентаксим“ е френска, не турска, заяви министър Москов

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
vaksini

Ваксината „Пентаксим“ е френска и винаги се е използвала в България. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред БТВ. Препаратът не е турски,  а съставът е същият като на досега използваната у нас ваксина, подчерта той.

„Това е същата ваксина, като всяка една друга използвана в България когато и да е. Сигурността и съставът й са гарантирани, нека не намесваме икономически интереси и политически атаки, като използваме страха на родителите”, каза Москов.

Той уточни, че ваксината е удостоверена за освобождаване от френската фирма производител, за да се доопакова в завод в Турция.
„Тя не е произведена в Турция, става дума за напълването на съдържанието на ваксината в спринцовка, което се е случило там”, посочи здравният министър.

В студиото на сутрешния блок на телевизията той показа оригиналните документи от компанията производител с адрес Лион, Франция, които доказват, че „Пентаксим” е произведена там.

Той отново подчерта, че „неразрешена в България означава неразрешена за търговия в страната”.

Здравният министър допълни още, че турският завод, в който френската ваксина е доопакована, е партньор с едни от най-големите фармацевтични компании в света и няма никакво съмнение в качеството на продукта.

Източник: Puls.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,215 преглеждания

Comments are closed.