Пасивното пушене – как цигареният дим влияе на децата ни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

smoking

Според статистика на Националния център по обществено здраве и анализи, всяко пето дете у нас е изложено на пасивно пушене около родителите си. Почитатели на цигарите са над 45% от българските татковци, а броят на майките-пушачи надхвърля 39%.

Подобни цифри няма как да не прозвучат притеснително. Най-тревожното от изследването обаче е свързано с факта, че в над 11 % от случаите по време на бременността са пушили и двамата родители.

Как всъщност влияе пасивното тютюнопушене на децата?

За съжаление, все още огромна част от родителите омаловажават риска от това да пушат в присъствието на децата си и не приемат сериозно всички препоръки и съвети от здравни експерти. Факт е обаче, че децата, изложени на цигарен дим, страдат много по-често от респираторни заболявания, сред които бронхити, пневмонии, бронхолити.

Подрастващите са изложени на много по-голям риск, тъй като в детска възраст дихателните пътища са по-малки, те дишат по-бързо и по този начин вдишват повече вредни вещества.

Наивно е да се смята, че след проветряване на помещението и при пушене в отсъствието на детето риск не съществува. Напротив – цигареният дим се закрепя по различни повърхности – пердета, килими, плюшени играчки, мебели. Проветряването на помещението няма как да почисти токсините от тези повърхности, след което те попадат върху детските ръце.

Цигареният дим съдържа над 40 канцерогенни агенти, причиняващи рак. Тези агенти засягат, както активните пушачи, така и всички, които са в непосредствена близост на димящата цигара.
Експертите са категорични, че пасивното пушене увеличава риска от белодробен рак, тъй като в организма попадат радиоактивни метали като радий и полоний. Човек, изложен на тютюнев дим, увеличава риска от сърдечносъдови заболявания с над 25 %.

Пасивното тютюнопушене също така допринася за проблеми със зъбите, образуването на кариеси и проблеми с венците.

Много сериозни могат да бъдат последиците за бременна жена и нейното бебе, ако тя пуши по време на бременността или е изложена на цигарен дим като пасивен пушач (фактор, който сериозно се подценява от бъдещите майки у нас). При бременни, изложени на цигарен дим, съществува повишен риск бебето да се роди с вродени аномалии или да се стигне до заболявания в зряла възраст.

Как да постъпим?

Ако сте избрали да продължите употребата на цигари, то направете всичко възможно да ограничите негативното влияние на цигарения дим върху детето. Най-добрият начин е да не допускате пушенето у дома, както за вас, така и за гостите ви. Заведенията, в които се пуши, са друг рисков фактор и следва да бъдат избягвани.

Основна мотивация за започването на употреба на цигари в ранна тийнейджърска възраст е свързана най-вече с поведенческия модел, който детето вижда в семейството си. Стремежът на децата да изглеждат и да се държат като възрастни се оказва водещ, като пушенето е един от основните начини за подражание.

Ето защо, ако не искате детето ви да пропуши, най-добрият начин да го постигнете, е, самите вие да спрете цигарите, давайки личен пример.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

34,031 преглеждания

Comments are closed.