От догодина първият ден от болничния ще се плаща от работника

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

655-402-bolnica-lekari-zdrave

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще е за сметка на работника. Това обявиха представители на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ след заседание на съвета на коалицията днес, без да кажат кой от тях е вносител на предложението. Решението е прието и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Според работодатели обаче част от болничните са фалшиви, заради което първите три дни не трябва да се заплащат, както е в някои европейски страни. През септември подобно предложение направи Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин, както и сега. Според вицепремиера Красимир Каракачанов мярката цели да спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивни дни.

Статистика на Националния осигурителен институт показва, че за пет години болничните с продължителност от три дни са се увеличи с 50 на сто.

Формален повод за заседанието на коалиционния съвет е искането на „Обединените патриоти“ минималната пенсия да стане 250 лв., което е прието от управляващата партия и ще бъде факт от 1 юли. Тогава по т.нар. швейцарско правило останалите пенсии ще бъдат увеличени с 6.7%, като средната пенсия ще стане 412 лв. При подобно индексиране минималната пенсия би била 234 лв., както е записанов в приетия на първо четене бюджет на държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,974 преглеждания

Comments are closed.