Основни правила при избора на детски играчки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kak-da-izberem-detski-igrachkiЕдна от основните отговорности на всеки родител е да се грижи за безопасността и добро здраве на своето дете.

Малкият човек няма развито чувство за страх, тъй като няма все още представа за опасност и болка, често това ни приспива по отношение на един важен детайл от живота на детето. Обикновено се втурваме да имунизираме децата си срещу някои болести и постоянно се стремим да повишаваме съпротивителните сили на организма и укрепването на имунната система, но често пропускаме да се погрижим за физическата им безопасност и не обръщаме внимание на рисковете, които могат да носят със себе си някои от любимите им играчки.

По принцип детските играчки и изобщо продуктите за деца са изработени от висококачествени материали с добро качество, а също и според правилата за безопасност, но често на пазара се промъкват и редица некачествени продукти, които определено са опасни за здравето, заради веществата, които съдържат или поради несъответствия в качеството.

Ето защо е важно да знаем как да изберем правилните и най-вече безопасни играчки за децата си.

-          Купуването на детски играчки трябва да става единствено в проверените търговски вериги, където се продават познати и проверени марки на известни производители.

Не се доверявайте на търговците по пазари и сергии, пълни с нискокачествена китайска стока.

-          Химическият състав на детските играчки е възможно да е претоварен от вредни вещества, най-вече по отношение на багрилата.  Винаги изчитайте етикетите, на които стриктно е изписан състава. Ако липсва такъв, просто оставете играчката на рафта в магазина. Всеизвестен е фактът, че децата опознават света чрез устата си, т.е рискът за тяхното здраве от химически натоварен състав на дадена играчка или залъгалка е твърде висок.

Ето някои вещества, които да избягвате:

PVC (поливинилхлорид прословутия)

фталати

бисфенол А

изкуствени багрила

-          Когато сте в магазина и избирате играчка за дете, задължително се информирайте за името на производителя. Ако на етикета липсва тази информация, по-добре се откажете от покупката.

-          Играчките имат важно значение за психическото развитие на децата. Най-добрите играчки за подрастващите трябва да са реалистични герои – сиви зайчета, розови прасенца, зелени жаби. Сини лястовици, лилави котки и жълто-зелени зебри определено биха объркали представите им за фауната и света изобщо. За по-големите можете да изберете различни конструктори, лего, мозайки, сетове за рисуване.

-          Децата на възраст от 3 до 5 години не бива да имат достъп до играчки, съдържащи дребни частици, които те лесно могат да погълнат по невнимание, а понякога и от любопитство. Те са изобретателни и лесно могат да напъхат някоя такава частица в носа или ухото си или направо да ги вдишат, което определено ще ви създаде сериозни перипетии в някое спешно отделение.

-          Музикалните играчки и тези, издаващи различни звуци са силно предпочитани от децата. Те са и много полезни за психическото развитие на децата. Независимо то това преди да закупите музикална играчка на детето си, най-добре прослушайте мелодиите, с които тя е заредена. Силните, натрапчиви и модерни мелодии често действат напрягащо както на възрастните, така и на детето. Понякога те дори могат да го изплашат и да дразнят нервната система.

-          Детските играчки не бива да имат остри ръбове и изпъкнали елементи, чрез които детето може неволно да се нарани. Играчки, които съдържат въженца, шнурове и други подобни също е добре да се изключат. Избягвайте и лесно чупливите играчки, които могат да порежат детето, ако се счупят.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,389 преглеждания

Comments are closed.