Няколко основателни причини да се подготвим практически за раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnant_family

В съвременния свят все по-дълбоко осмисляме знанието, че зачатието, бременността, раждането, кърменето и родителството са цялостен и неделим процес. И макар да са едно естествено цяло, начинът, по който преживяваме всеки отделен етап, се отразява на останалата част от този процес.

Напоследък излиза все повече информация за негативните последствия при жени, които са имали проблемно или травматично раждане. Освен неудовлетвореност и чувство за неуспех, може да има и други по-сериозни ефекти: като посттравматично стресово разстройство, неуспешен старт на кърменето или изцяло неуспешен опит с него, следродилна депресия, трудности при установяване на връзката с бебето.

И все пак защо да се подготвим за раждането?

• Чували сте достатъчно страховити разкази от други жени.

Факт е, че понякога ние жените можем да бъдем доста несъобразителни, макар и изцяло от добри чувства. Малко след като разберат, че сте бременна, ваши близки и приятелки, в желанието си да ви подготвят и предпазят, започват безкрайни разкази и то в най-черни краски. Все пак, раждането е уникално за всеки и не е правило, че това, което са преживели, непременно ще се случи и на вас. Затова, ако искате да се подготвите за вашето позитивно раждане, потърсете по-подходящи начини да получите неутрална информация.

Раждането е събитие, което се случва само няколко пъти в живота, а за някои майки само веднъж.

Наистина, няма нищо по-хубаво от пълна къща с дечица, но в наши дни, поради начина ни на живот, на все повече от нас се случва възможността да родят едно-единствено дете. И така възможности за нов и по-удовлетворителен опит да няма…

Раждането е специален момент, който се запомня завинаги.

Струва си да се замислим над това. Ако вече сте разпитали нашите майки и баби, или дори пра-баби (да са живи и здрави!) за техните раждания, със сигурност сте усетили с какви подробности си спомнят за тях и колко силно още могат да преживяват някои сюблимни моменти. И ще ги помнят докрай.

Изследванията показват, че колкото е по-добре подготвена бъдещата майка, толкова по-вероятно е раждането й да протече добре.

Раждането не може да се предвиди все пак. Но има голямо значение начинът, по който ще излезем от него. Когато сме подготвени за различните възможности и правим своя информиран избор, тогава е много по-вероятно да запомним случващото се с положителен знак.

В нашия технологичен век получаваме всичката ни необходима информация чрез социалните медии във виртуалното пространство.

Наистина чрез интернет ставаме все по-всестранно информирани и в повечето случаи опитът ни е добър. Понякога, обаче, е лесно да се загубите в морето от най-разнопосочна и противоречива информация. Необходимо е винаги да търсите източници, позоваващи се на научни доказателства. И въпреки това, няма гаранция, че ще можете да си спомните всичко, прочетено в най-важния момент.

Да опознаем по-добре себе си и да се сближим с партньора си.

Както вече споменахме, раждането е индивидуален процес. Можем да го превърнем в нашия специален момент, посещавайки курсове за подготовка на раждане, където да научим практични начини, чрез които да се справяме с болката. Дори и да не искате бащата да присъства на раждането, курсът може да е чудесен начин да прекарате последните седмици преди появата на бебето заедно.Така партньорът по-лесно ще се справи със собствените си притеснения и страхове (може дори да не предполагате, че има такива) и да навлезе в бащинството без излишен стрес.

Заслужава си да се подготвите, нали? Подготвената майка е по-уверена и по-рядко среща трудности с отглеждането на бебето. Същото важи и за бащата.
Успех! 

Таня Лисичкова,
дула, инструктор за подготовка за раждане
www.mydoula.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

2,480 преглеждания

Comments are closed.