Новите кукли Барби са със заболявания, от които не рядко страдат и децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

new-barby

Компанията Mattel,  добила световноизвестна слава заради куклите Барби, обяви официално, че с новите си модели  застава зад позицията да защитава по различен начин красотата и модата.

Витилиго-то е кожно заболяване, което представлява депигментация на кожата в определени участъци по кожата. Според Mattel през изминалата година прототип на Барби с витилиго бил качен на страницата на компанията в „Инстаграм“ и събрал удивително много харесвания. Колкото до куклата Барби без коса производителите са много лаконични: „Ако някое момиче страда от косопад, независимо от причината, то ще види отражение на себе си сред разнообразието от кукли.“  Както е известно много деца по света страдат от алопеция, страдание, чиито първопричини все още не са напълно изяснени.

През миналата година Mattel разшири асортимента си и с кукли Барби, които са с протезирани крайници. За целта в производствения процес бе включена и защитничката на хората с увреждания – 12-годишната Джордан Рийвс, родена без лява предмишница.

Компанията представя и други кукли Барби от линията Fashionistas 2019 – включително с прически с добавени плитки, с по-реалистичен външен вид (по-малък бюст, по-широка талия, по-мускулести ръце). Най-спорният модел е куклата с избираем пол.

Най-продавани кукли от линията Fashionistas през 2019 г. обаче остават Барбитата в инвалидни колички и с протезирани крайници.

Преди три години Mattel представиха и първата Барби, носеща хиджаб.

Преди да разнообрази асортиментът си с тези различни и безспорно реалистични модели кукли, компанията  Mattel много често бяха обект на критики и нападки за това, че поддържат един единствен идеал за женска красота, а именно куклата Барби с бяла кожа и пропорции, които рядко се срещат в реалния живот.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,284 преглеждания

Comments are closed.