Невинността на децата е подложена на риск

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca-s-telefoni

Резолюция срещу свръхсексуализация на деца и тийнейджъри прие Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Свръхсексуализацията билa често наблюдаван феномен в медиите и рекламите.

От ПАСЕ съобщават, че инициативата за проекта е на заместник-началника на делегацията на Молдова Валериу Жилетчи.

Асамблеята насърчава страните членки да предприемат правни действия, за да поставят граници на сексуализацията на изображенията при децата. Съветът е загрижен, че това може да повлияе сериозно на детското самочувствие, благосъстояние, взаимоотношения, възможности и успехи в училище и нерядко може да се окаже много разрушително за техните психика и здраве.

Изтъква се, че прекомерното сексуализиране на децата влияе на начина, по който те възприемат себе си и обществото като цяло. В някои случаи това можело да доведе дори до сексуално насилие.

Изтъква се, че продукциите редовно излъчват образи, представящи жени, мъже и в някои случаи деца като сексуални обекти. Невинността и личният живот/личността на децата били заплашени от лесния достъп до неподходящи порнографски материали, изтъкват още от ПАСЕ.

За обезпокоително се приема и масово разпространеното по европейските училища споделяне на картинки със сексуално съдържание, по интернет през мобилните устройства („sexting“- sex + texting). Това често водело до значителни психически травми. От ПАСЕ посочват, че това са само някои примери, с които децата в днешно време трябва да се справят с изключително сексуализирана среда.

Отчита се нуждата от спешна намеса преди тези тенденции да се разпространят още повече сред обществото, защото тогава децата ще претърпят сериозни последици.

Поради тази причина Съветът на Европа препоръчва всички въвлечени страни, в т.ч. управляващите, да развият ефикасно законодателство. Препоръчва се да се създадат политически програми за превенция на свръхсексуализацията на децата.

Към медийните и рекламните сектори трябвало да се отправят призиви за въздържане от постоянно промотиране на полови стереотипи. Те трябвало да се насърчават да променят подхода си към маркетинга, се посочва още в резолюцията.

източник: www.news.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,874 преглеждания

Comments are closed.