Неподозираната полза от черния бъз за детския имунитет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_242270425

„Подсили имунитета на детето и няма да имаш повече поводи за тревога” – това ми каза преди време една билкарка,  която помолих за съвет относно боледуващата ми дъщеря. А тя наистина боледуваше много – и зимата и лятото. Когато беше на две години направи първия си астматичен пристъп. След това през зимата след тежък грип се стигна до пневмония, приеха ни в болница, даваха й антибиотици. След всичките тези лекарства детето остана без защитни сили и от всяка настинка се стигаше до кашлица, хрипове и пореден курс с антибиотици. Започнах да чета много, да търся алтернативни начини, тъй като виждах, че нещата се влошават.

Именно тогава попаднах на една статия, в която се описваха качествата на черния бъз и неговото мощно имуностимулиращо действие. Ако трябва да съм честна, не подходих с особено доверие към информацията. Някак нелогично ми се струваше именно това растение, което е толкова достъпно, да има подобни свойства. Безсилието обаче ме принуди да се задълбоча по темата. Оказа се, че черният бъз се използва от векове за лечение на респираторни заболявания, има антиоксидантни и имуностимулиращи качества и може да послужи като средство за стопиране на вирусните заболявания в ранен стадий. Попаднах дори на международни проучвания по темата. Но това, което най-силно ме мотивира да пробвам ефекта на черния бъз, беше разказът на моя приятелка, която ми сподели, че при детето й резултатът е бил впечатляващ и откакто го приема, не е боледувало.

Проблемът ми обаче беше, че плодовете на черния бъз се берат през август, а беше едва началото на октомври. А и аз нямам много време да се занимавам с направата на сиропи, не съм сигурна, че ще уцеля пропорциите, нито как точно да го приготвям.

Попитах педиатърката ни дали няма някакви имуностимуланти, които да съдържат черен бъз в състава си, а тя отговори, че има такива, но за да е с най-силен имуностимулиращ ефект, черният бъз трябва да се приема в комбинация. Посъветва ме да се спра на някакъв нов продукт, комбиниращ черен бъз, шипка и бета глюкани. Имах ясна представа какво е шипката, но за бета глюкани не бях и чувала. Тя ми написа рецепта с продукта, който съдържа именно тези три съставки и аз се запътих към аптеката. Няма да скрия, че още бях скептична, но и любопитна. Калина (дъщеря ми) беше спряла да ходи на градина, тъй като настинките и инфекциите постоянно се редуваха. Пред алтернативата да я пусна на градина и отново да се разболее и да пие антибиотик, предпочетох сиропа от рецептата.

Купих го и започнах да го давам по описаната схема (два пъти на ден). Не съм сигурна дали има връзка с имуностимуланта, който приемаше, но в рамките на три седмици детето започна да си връща жизнените сили, възвърна си апетита, кожата й вече не беше толкова бледа. Реших, че може би е време пак да тръгне на градина, а и тя самата чакаше с нетърпение да играе отново с децата там. Дори не искам да описвам с какъв страх я оставих, очаквайки след два дни отново да се върнем в порочния кръг.

Факт е, че вече 2 месеца Калина не е боледувала, а това не се е случвало през последните две години, независимо от сезона. Разбира се, един имуностимулант сам по себе си не е достатъчен – при нас ефект имаха също и здравословното хранене, приемът на много течности, плодове и разходки на въздух. Но определено черният бъз, шипката и бета глюканите спечелиха доверието ми и смело бих ги препоръчала на родителите, които вървят по тежкия път на борбата с честото боледуване на своите деца.

marsianci imunoforte RGB

 

Вижте още: 

Д-р Мариана Маринова: „Естествените имуностимуланти, правилното хранене и закаляването при децата са най-добрата защита срещу настинка и грип”

 

Естествени средства за подсилване на имунната система

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,867 преглеждания

Comments are closed.