Най-старата детска клиника в България е изцяло реновирана

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pediatriya-renovirana-bolnica-v-sofiyaМинистърът на здравеопазването д-р Петър Москов и премиерът Бойко Борисов отриха изцяло обновената Клиника по педиатрия на Александровска болница в София. Годишно в педиатрията остават около 2000 лежащо болни деца, а 10 000 пациенти преминават през спешния кабинет.  Това е най-старата детска клиника у нас, а ремонт не е правен от почти 50 години, през които и лекари и пациенти споделяха твърде неблагоприятни условия за работа и лечение.

Стари дървени дограми, падаща мазилка и течащ покрив – тази картина вече е в миналото. След направен цялостен ремонт  клиниката вече разполага и с нова апаратура, осигурена от дарители.

Над 2 млн. Лева е отпуснало Министерството на здравеопазването за извършения ремонт.

Детската клиника е с национално значение в областта на детската пулмология и респираторната алергия. Извършен е основен ремонт на стационара, реконструкция и обзавеждане на кухненските помещения. След ремонта болничните стаи за деца над 2-годишна възраст разполагат със собствен санитарен възел и баня. Физиотерапевтичният сектор е оборудван със салон за дихателна и общоукрепваща гимнастика.

Клиниката разполага със собствена лаборатория, а рентгеновото отделение е изцяло ремонтирано. Секторът за интензивни грижи е снабден с уникален за България апарат за дихателна реанимация, подаващ кислород с висок дебит при деца с тежка дихателна недостатъчност.

Снимка: БНР

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,218 преглеждания

Comments are closed.