Национална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни зъби на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dental sealants

Кампанията за безплатно силанизиране на първите постоянни кътни зъби при деца от 5 до 8 години продължава до 30 ноември 2019 година, съобщават от Българския зъболекарски съюз. Кампанията се финансира от Министерство на здравеопазването и е он национален мащаб.

Всички родители е добре да заведат децата си, които са на възраст между 5 и 8 години, на преглед, тъй като пробивът на постоянните зъби става на тази възраст и може да се пропусне от родителите. Когато силантите се поставят възможно по-рано, толкова по-ефикасна е профилактика на зъбите. Силантите пазят детските постоянни зъби от развитието на кариеси.

Манипулацията на практика запечатва малките цепнатини на първите постоянни дъвкателни зъби на децата  и не позволява задържането на храна, което от своя страна намалява риска от кариеси с приблизително 60%.

Причината да се използват защитни силанти е, че дъвкателните повърхности на кътниците при децата не са гладки. Те имат ямки и цепнатини, които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези дупки и цепнатини.

Силантите представляват фото и химиополимерен препарати с високо съдържание на флуор.

Преди да се постави силанта, се почистват дъвкателните повърхности, за да се премахнат налепите, а областта около цепнатините се обработва със специален гел, който осигурява по-здраво прилепяне на силанта. Накрая цепнатините се покриват със защитен слой.

Цялата процедура е напълно безболезнена.

На интернет страницата всеки може да получи допълнителна информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да се запознае и да ползва пълнометражен анимационен филм и образователни листовки, да осъществи контакт с регионалните координатори и изпълнителите на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в България.

Всеки родител може да посети специалист, след предварително записване при лекар по дентална медицина, който е включен в изпълнението на тази Програма. Имената могат да бъдат намерени, по области и населени места ТУКкакто и на безплатен телефон: 0800 14 546.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,856 преглеждания

Comments are closed.