Настъпи отново сезонът на полянките, разходките и … кърлежите!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
karlej_408_233

Да си припомним как е правилно да постъпите в случай на ухапване от кърлеж:

1. Не задушавайте кърлежа с олио. Опитайте да го извадите с обикновена пинсета или специална пинсета за кърлежи с рязко издърпване нагоре, без въртене.

По възможност избягвайте посещението в спешното за вадене кърлеж в условията на COVID-19. Не се нуждаете от имунизация срещу тетанус.

2. Не е необходимо да носите извадения кърлеж за изследване за Лаймска болест (борелиоза, причинена от бактерията Borrelia burgdorferi), тъй като има риск изследването да е фалшиво отрицателно – тоест кърлежът да е заразен, но изследването да не покаже.

3. 30 до 45 дни след инцидента изследвайте igM и IgG антитела за Borrelia burgdorferi. Добре е положителен резултат да се потвърди от референтната лаборатория в Центъра по заразни и паразитни болести.

4. Ако изследването за IgM антитела е положително, това означава, че имате новопридобита инфекция с Borrelia burgdorferi. За да избегнете разгръщането на Лаймска болест, трябва да проведете антибиотично лечение в достатъчно високи дози и продължителност. Често срещана грешка е изписването на антибиотик в ниска доза с недостатъчна продължителност. Обърнете внимание (виж инфографиката), че повечето антибиотици трябва да се приемат за срок от 21 дни (а не обичайните 7 до 14).

Не забравяйте по време на антибиотичното лечение и 3 месеца след приключването му да приемате пробиотик с високо микробно число и достатъчно бактериални щамове.

5. Изключително важно е ДА НЕ ПРОВЕЖДАТЕ ПРОФИЛАКТИКА С ДОКСИЦИКЛИН. Това е порочна практика, отречена от професионалните организации и дружествата по инфекциозни болести в световен мащаб, която може да доведе до развитието на „серонегативна“ Лаймска болест – тоест активно заболяване без доказуеми антитела.

Повече за Лаймската болест ще научите в следващите седмици.

Инфографика:https://www.bmj.com/content/bmj/suppl/2018/04/12/bmj.k1261.DC1/crum090318.wi.pdf?fbclid=IwAR2rGcVT1QVGukWYS7EmAyJ3wy2v2kjJoFurddtMXDRZ6Relp7i31fiC33U

 

Този материал ни беше любезно предоставен от Да растем здрави. Последвайте ги във фейсбук за повече полезна информация.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,387 преглеждания

Comments are closed.