На всеки 30 секунди едно дете умира от пневмония

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sick girl pink

Международният ден за борба с пневмонията се отбелязва всяка година на 12 ноември от 2009 насам, за да повиши информираността относно пневмонията, да допринесе за интервенции, които да защитават срещу и лекуват болестта и да ни обедини за борбата с пневмонията. 

Пневмонията е най-сериозният причинител на смърт сред деца под пет годишна възраст, както и водеща инфекциозна причина за детска смъртност по света. Болестта  е отнела живота на 1,1 милиона деца през 2012, което е около 17 процента от всички смъртни случаи на деца под пет години. 

Иновациите в диагностиката и лечението на пневмонията са ключови за предотвратяване на детската смъртност, и най-вече за тези деца, които е най-трудно да бъдат достигнати. Например, изключително важно е да се намери нов метод за ранна диагностика на пневмонията в здравните заведения, където рентгените и лабораторните тестове не са налични или са недостатъчни. 

Повечето смъртни случаи, причинени от пневмонията са предотвратими. 

  • Най-ефективният метод за превенция на пневмонията е имунизация срещу Хемофилен Грип тип Б (Hib), пневмококи, морбили и коклюш (пертусис).
  • Решения като изключително кърмене и адекватно хранене, миене на ръцете, чиста питейна вода, съвременни готварски уреди, цинк и сашета за орална рехидратация, амоксициклин, витамин А и ваксинации  могат значително да   намалят детската смъртност.
  • Разпознаването на опасността и търсенето на помощ навреме спасява живот. В световен мащаб, само 60 процента от децата с кашлица и трудности в дишането (симптоми на евентуална пневмония) се завеждат до здравните заведения за лечение.
  • Бактериалната пневмония се лекува с антибиотици, но само около 30 процента от децата, заболели от пневмония получават тези лекарства. 

Пневмонията и диарията, другата водеща причина за детска смъртност до пет години трябва да се атакуват с интегрирани програми. 

  • Всяка година 600 000 деца под пет години умират от диарийни заболявания.
  • Пневмонията и диарията споделят сходни причини и рискови фактори, както и методи за превенция и здравни практики, които се практикуват в клиниките, общностите и училищата. 
  • Засилената употреба на съществуващите евтини методи на лечение може да предотврати смъртните случаи от диария с 95 процента, и тези на пневмония с 67 процента при децата под пет години до 2025 г, на цена около 6,7 милиарда долара.
  • УНИЦЕФ и СЗО  ръководят и развиват Интегрирания Глобален  План  за Действие за Превенция и Контрол на Пневмонията и Диарията (ДПКПД), за да се атакува и разреши проблема комплексно. Планът цели драматично намаляване на детската смътност от тези две заболявания.
  • Като основател и член на Глобалния Алианс за Ваксинация и Имунизация (ГАВИ) – партньорство, целящо  увеличаване на употребата на животоспасяващи ваксини за деца,  УНИЦЕФ спомогна за въвеждането на нови ваксини срещу детската пневмония (PCV) в 51 страни и срещу диария (ротавирусни ваксини) в 34 страни. 

Детското оцеляване е в същността на просперитета и устойчивото развитие на всяка нация. За здравите деца е по-вероятно да живеят по-дълго, да продължат образованието си и да се превърнат в продуктивни членове на обществата си, създавайки ползи за бъдещите поколения.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Празници

1,049 преглеждания

Comments are closed.