Мръсотията в „умерени количества“ – приятел на имунитета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-igra-navun

Имунната система на децата не е напълно зряла и затова децата са най-податливи към развитието на инфекциозни заболявания. Важно е родителите да й помагат, за да намалят риска от развитието на инфекциозни болести или да осигурят по-бързо възстановяване, когато детето все пак се разболее.

1. Задължително кърмете бебето през първите няколко месеца след раждането. Кърмата съдържа антитела, които подпомагат все още несъвършената имунна система на новороденото.

2. Включете плодове и зеленчуци в хранителния режим на детето. Богатите на витамин C и антиоксиданти растителни храни – например ягоди, домати, броколи, боровинки, картофи – ще стимулират значително имунитета му.

3. Оставете детето от време на време да се поизцапа. Обратно на широко застъпената логика, мръсотията в „умерени количества“ може да бъде най-добрият приятел на имунитета, тъй като стимулира неговото съзряване. Освен това поддържането на свръх-хигиена доказано увеличава риска от протриване, т.нар. подсичане, и заболявания като астма, атопичен дерматит и др.

4. Намалете количеството захар в детското меню. Сладкото може значително да понижи функцията на имунната система.

5. Окуражете детето да привикне към здравословен хранителен режим и да спортува често. Давайте му личен пример. Противно на общоприетото мнение, наднорменото тегло и затлъстяването имат отрицателен ефект върху имунната функция. Ето защо поддържането на оптимално тегло е още един начин да стимулирате детския имунитет.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

1,996 преглеждания

Comments are closed.