Мотивирай себе си! (част първа)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Интервю с фитнес-треньорът и консултант по хранене Страхил Иванов 

12694755_1082270891794014_7102103689376223369_oСтрахил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на хиляди хора да променят живота си чрез хранене и тренировки. Той завършва Културизъм и фитнес културизъм в треньорския факултет на НСА, като още от преди това има силни интереси към спорта и здравословното хранене. Преборва се с тежкото си детство и успява да трансформира тялото и мисленето си.

Той стои зад най-голямата фитнес страница в България – Фитнес програми и диети – и един от най-популярните блогове – Fitbg.net. Неговите статии и видеа относно храненето, тренировките и здравословния начин на живот се радват на огромен интерес, като средно Fitbg.net се посещава от 200 000 уникални потребителя месечно.

1. Колко типа човешки тела познава науката и доколко това е важно при определянето на режима на всеки отделен човек, който идва при вас за съвет и помощ?

Първо ще започна с това, че тук не говорим за точна наука, а за условно разграничаване на различни типове тела на база общи характеристики. Основните типове тела са три – ектоморф, мезоморф и ендоморф. Казвам основни, защото в повечето случаи рядко даден човек е класически ектоморф или ендоморф например. Това, което по-често се наблюдава в практиката, е някой от типовете да доминира над останалите, но не на 100%. Правилното определяне на соматотипа е изключително важно, защото подходът в храненето и тренировките е различен при всеки от тях.

2. Има ли значение начинът на хранене и двигателната активност за всеки един отделен тип?

Вече загатнах отговора на този въпрос по-горе. Да, има значение. Ендоморфите например са предразположени да напълняват и трупат мазнини поради ниската чувствителност към инсулин. Затова високовъглехидратните нискомазнинни диети не са добра идея при тях.

Вместо това е необходим добре структуриран, стратегичен подход към храненето и тренировките. Стремежът при този телесен тип е да се горят повече калории и да се забърза метаболизма. Увеличаването на белтъчините и здравословните мазнини за сметка на въглехидратите е от също е от огромна полза при ендоморфите.

3. Може ли един и същи хранителен режим да се прилага за всички типове?

Всъщност може, но резултатите едва ли ще са добри, а ние търсим не просто добри, а оптимални такива. Няма как да очакваме един и същ режим да работи еднакво добре за всички. Затова и в основата на програмите, които изготвям, е заложен принципът на индивидуалния подход.

fitnes

4. Кои са най-важните елементи в един режим, който създавате? Кои са основните параметри, с които се съобразявате и защо?

Ако оставим настрана чисто техническите параметри като процент телесни мазнини, тегло и обиколка на талия и ханш, основното, с което се съобразявам, е това какви са възможностите на човека да спазва дадена програма. И не говоря само за финансови възможности, а и за свободно време, мотивация, минали травми и контузии и т.н. Какъв е смисълът да направя най-ефикасния и изискващ хранителен режим за някого, ако виждам, че той няма да издържи и ще се откаже на третия ден. Не е ли по-добре да се потърси компромисен вариант, който ще донесе една идея по-бавни резултати, но ще е много по-лесен за спазване в дългосрочен план?

5. Когато говорим за изгаряне на мазнини, кое е най-важното условие, за да се увенчае мисията ни с успех?

Чисто технически най-важното условие, разбира се, е наличието на калориен дефицит – невъзможно е да горим мазнини, ако не приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме. В психологически план според мен най-важното условие е мотивацията да го правим за самите нас, а не за да се харесаме на околните. Няма по-силен мотиватор от това да направиш нещо добро за себе си.

6. Много често при жените се среща следната ситуация: „Спазвам хранителен режим, тренирам усилено, а не отслабвам, дори качвам тегло? Какво се случва?“ Какво наистина се случва и защо става така?

Най-често се случва едно от тези две неща:

1) Не следим приема на калории и си мислим, че приемаме малко храна, а всъщност това изобщо не е така. Нямате представа колко бързо се трупат излишните калории – особено когато се консумират предимно преработени храни, богати на бяло брашно и бяла захар.

2) Постигаме добри резултати, но просто не го осъзнаваме, защото разчитаме единствено на кантара. Представете си следния хипотетичен сценарий: изгаряте 2 кг мазнини и качвате 2 кг мускулна маса. Тогава кантарът ви казва, че нищо не се е променило и си стоите на същото тегло. Но това далеч не е така, защото вие сте променили структурата на тялото си, понижавайки своя процент телесни мазнини. Повярвайте, ако свалите 2 кг мазнини и качите 2 кг мускулна маса, ще изглеждате много по-слаби на външен вид, защото мускулите заемат около 3 пъти по-малко обем за същото тегло, а и придават стегнат и тонизиран вид на тялото.

7. Калориите ли са по-важни или избягването на определени храни?

Разбира се, важни са и двете, но ако трябва да посоча само едно, това ще са калориите. Истината е, че ако спазвате правилото да приемате по-малко калории, отколкото горите, можете да отслабвате и на диета, състояща се единствено от пържени картофи и безалкохолни напитки. Но за нашите цели – не просто добра визия, а и добро здраве – от значение е не само количеството, но и качеството на храната.

8. Може ли да отслабваме без тренировки? Достатъчен ли е добрият хранителен режим за трайно редуциране на теглото?

Тук отговорът е същият. Да, можете да отслабнете и без тренировки, но защо да се задоволявате единствено с вталено, но отпуснато тяло, когато можете да имате вталено и стегнато такова? А не бихте ли искали като „бонус“ да се радвате на повече енергия, сила, издръжливост и добро настроение? Получавате всичко това, когато започнете да тренирате.

9. До каква степен влияе възрастта върху обменните процеси и с напредването на годините какво трябва да се има предвид, когато пристъпваме към режим – хранителен и двигателен, за да намалим телесното си тегло, да изглеждаме добре, но и най-важно – да се чувстваме добре?

Основният проблем е, че след 35-40 годишна възраст постепенно започваме да губим мускулната си маса. Това означава, че масата на повечето органи намалява, а мускулатурата започва да атрофира. И тъй като мускулите са метаболитно активна тъкан (което означава, че горят калории дори докато почивате), загубата на мускулна маса води до забавяне на метаболизма. 

От значение са и хормоните, защото те също регулират метаболизма. При жените например по време на прехода към менопауза яйчниците започват да произвеждат все по-малко естроген. Когато нивата на естроген се понижат, нивата на кортизол и инсулин се повишават. А едновременно високите нива на тези два хормона са лоша комбинация и значително допринасят за натрупването на мазнини. С напредване на възрастта функцията на щитовидната жлеза също се нарушава и в резултат тя произвежда твърде малко или твърде много хормони, което води до напълняване, непоносимост към топлина и студ, умора и проблеми с храносмилането. При мъжете също настъпват промени, като там спадът е в нивата на тестостерон.

Тук е моментът да спра и да ви кажа, че знам колко страшно звучи всичко по-горе. Има много жени и мъже, които виждат подобна информация и веднага се отказват и се примиряват с процеса на стареене. Целта ми не е да ви плаша или стресирам с тези факти, а напротив – да ви мотивирам да предприемете необходимите мерки, за да забавите, дори обърнете нормалния ход на стареене. Всички тези неблагоприятни процеси имат едно общо нещо – предотвратими са чрез тренировки и правилно хранене. Никога не е късно и е НАПЪЛНО възможно с правилната стратегия да се постигне завидна форма и след 40!

Продължение на интервюто можете да прочете ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,796 преглеждания

Comments are closed.