Момчетата в предучилищна възраст страдат по-често от затлъстяване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

obesi500x400

Затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастните, но и сред децата.

На 19 май за пореден път бе отбелязан деня за борба със затлъстяването.  Още през 2002 г. Световната здравна организация алармира, че нарастването на сърдечносъдовите заболявания е свързано с нарастване на броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване, а според доклад на Европейския парламент, приет през 2005 г., затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастните, но и сред децата.

От Регионалната здравна инспекция в Сливен посочват, че в България, по данни на проведени проучвания сред подрастващите се установява значително увеличаване на затлъстяването при децата в ученическа възраст. През 2011 г. средният процент на учениците с наднормено тегло е 16,5%, а със затлъстяване – 8%. При по-малките най-висока е честота сред тези на възраст от 6-9 години (10,8%).

Честотата на наднорменото тегло е по-висока при момчетата, в сравнение с тази при момичетата и е най-голяма при децата в ранна училищна възраст. Така например при момчетата на 7-8 години затлъстяването от 8,8% през 1998 г. достига до 20,8% през 2011 г., а при момичетата от 5,4% до 14,6%.

Според проф. д-р Ст.Петрова – дм, проучванията, свързани с честотата на затлъстяване в детската и юношеската възраст, са важни не само защото пълните деца често се превръщат в затлъстели възрастни, но и поради установената чрез множество проучвания връзка между детското затлъстяване и редица социално значими заболявания при възрастните като диабета и хипертонията.

 

Източник: www.zdravennavigator.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,113 преглеждания

Comments are closed.