Мобилни екипи на УНИЦЕФ се борят с насилието над деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca v risk

От есента в Северозападна България тръгват мобилни екипи, които ще съдействат от първа стъпка за решаването на терен на всяка възникнала ситуация с дете в риск, съобщи консултантът на УНИЦЕФ България Милен Гечовски от Монтана.

Насилието над деца често остава скрито. То се случва и при българските семейства. 30 от общо 168 деца, настанени в приемни семейства в монтанско, са жертви на насилие.

Новост в дейността на УНИЦЕФ е Детски център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“. Там ще работят заедно социални работници, психолози, полицаи, юрист, медицинско лице при сигнал за насилие, уточнява Гечовски. „До есента ще бъдат изградени три центъра „Зона ЗаКрила“ – в Монтана, София и Шумен. Това е нов модел, по който се работи в Нова Зеландия, Англия, Канада и Скандинавските държави“, пояснява експертът.

Според статистика на Агенцията за социално подпомагане, годишно се подават по 3600 сигнала за насилие над деца у нас. Много други обаче остава неизвестни. Така че реалният брой вероятно е в пъти повече. Най-често сигналите се подават на общия телефонен номер за спешни случаи 112 и на създадената с подкрепата на УНИЦЕФ денонощна гореща телефонна линия за деца, жертва на насилие 116111.

В подкрепа на бедните деца е и програмата „Работилница за родители“. Създават се и Семейно-консултативни центрове в градовете Лом и Берковица с изнесени филиали във Вълчедръм, Брусарци и Медковец, където има редица предизвикателства, както и във Вършец. Разкрива се и Център за майчино и детско здраве за деца 0 до 3 години и бременните жени.

„Ние в Монтана имаме и Кризисен център, но там децата-жертва на насилие са откъснати от биологичните им родители и изведени от семейната среда. Стремим се, доколкото е възможно, да не прекъсваме емоционалната връзка на децата от близките им“, уверява Гечовски.

УНИЦЕФ насочва своите грижи към децата и семействата, определени като най-бедните в Европейския съюз тези от Северозападна България. От октомври 2013 година е подписан Меморандум за сътрудничество за срок от 5 години с областния управител на Монтана. През миналата година пък е направен задълбочен анализ на рисковите групи в областта. Затова в подкрепа на най-нуждаещите се деца и семейства се прилагат различни програми като „Работилница за родители“, както и се надгражда капацитетът на социалните услуги.

Ние вярваме, че трябва да се насочи повече внимание и да се положат повече усилия по отношение на първичната превенция в област Монтана. До края на годината ще има мобилни екипи от социални работници, които ще съдействат от първа стъпка за решаването на терен на всяка възникнала ситуация с дете в риск.

Другият модел за превенция е разкриването на Център за майчино и детско здраве. Тук усилията ни са да достигнем най-вече до децата на възраст от 0 до 3 години, техните родители и бременните жени. Целта ни е да предотвратяваме раздялата на децата от техните семейства, но също така да се оказва емоционална, психологическа, здравна или социална подкрепа, защото е важно уязвимите общности да получат достъп до услуги, от които не са се възползвали преди това.

В Монтана заработи и Синя стая за щадящо изслушване на деца, жертви и свидетели на насилие, както и на деца участващи в административни и правни процедури, включително бракоразводни дела. Целта е тези деца да не преживяват наново шока от случилото им се, като се избягва многократно да разказват едно и също на множество специалисти от полицията, социалните служби, правосъдната система и т.н. Досега зад огледална преграда са разпитани 7 деца.

Проблем са неглижираните деца в Северозападна България. Те често се раждат в многолюдни семейства, в които извършват предимно домакинска работа и се превръщат в детегледачи на своите по-малки братчета и сестричета. Често тези деца нямат достъп до образование и качествено здравеопазване. А УНИЦЕФ вярва, че всяко дете трябва да има достъп до такива услуги, за да има шанс и за развитие на пълния си потенциал.

Всеки дарител на УНИЦЕФ трябва да знае, че набраните суми се изразходват до последната стотинка изключително за подобряване благосъстоянието на децата чрез различните програми на Детския фонд на ООН в България. Дарилите 2 и 5 лева чрез мобилния си телефон редовно получават бюлетин с отчет за изразходените средства, допълни Милен Гечовски.

Източник: Монт-прес

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,093 преглеждания

Comments are closed.