Млечните зъбки – „банка” за стволови клетки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

momiche s padnalo zubche 

Всяко дете идва на бял свят заедно с един подарък. Подарък, който природата подарява на всички деца на света, който може в даден момент да спаси неговия живот… 

Прогресът на медицината днес ни разрешава с относително малко разходи да запазим този дар. Стволовите клетки, които се съдържат в кръвта на пъпната връв, могат в бъдеще да способстват за съхранението на здравето на детето, дори да спасят живота му.

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки са първични клетки в човешкия организъм, които при подходящи условия могат да се преобразуват във всички типове клетки – сърдечни, мускулни, чернодробни, костни и др. Те съществуват в ограничен брой и във възрастния организъм (например в костния мозък и в нервната система). Стволовите клетки днес се използват за регенерация на кръвта, при различни автоимунни, костни и кожни заболявания, за регенерация на миокарда след прекаран инфаркт, за регенерация на нервна тъкан след нараняване и за възстановяване на органи като черен дроб, бъбреци и панкреас. Стволовите клетки също така вече са използвани за създаване на органи като сърдечни клапи, трахея и пикочен мехур. Те участват и при експериментални изследвания за терапия на: болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и диабет.  

Стволовите клетки могат да се използват от родителите на детето, но при условие, че има потвърдена тъканна съвместимост. В момента над 80 различни вида болести могат да бъдат лекувани благодарение на съхранението на стволови клетки, а тяхното широко приложение нараства с всеки изминал ден.

Защо е добре да се съхраняват стволови клетки?

Днес криосъхранението на стволови клетки в постоянни условия  под течен азот позволява запазването им практически за неограничен период от време, като ги прави готови за употреба във всеки един произволен момент. И ако през деветдесетте години на 20 век този безценен материал, даван ни безплатно от природата, се е съхранявал главно от хора, преживели вече загубата на дете, причинена от левкемия или рак например, то в наши дни  все повече родители съхраняват стволови клетки на своето дете, тъй като информираността за огромната полза от този метод се е повишила многократно.

Защо да изберем Biohellenika

Дружество BIOHELLENIKA е международна компания, създадена през 2007 година от отличили се учени и университетски професори с голям опит в криосъхранението на клетки. Модерните и новаторски услуги, които дружеството предлага, са научно обосновани и са следствие на дългогодишния опит на основателите му, поставяйки го между най-сигурните дружества в света за обработка и съхранение на стволови клетки.

БИОХЕЛЕНИКА БЪЛГАРИЯ като представител на Дружество за биотехнология BIOHELLENIKA, е трайно ориентирано към научното превъзходство, към човека и обществената отговорност. Това е и причината за високото качество на услугите, които предоставяме и които остават достъпни за средностатистическото българско семейство. 

momche s padnalo zubche

БИОХЕЛЕНИКА днес дава втори шанс на родителите, които не са съхранили стволови клетки при раждането на своето дете. В случай че този момент е пропуснат, съществува нов източник на стволови клетки от млечни зъби, когато те се сменят между 5 и 13 годишна възраст. 

В коя част на млечното зъбче се намират стволовите клетки? 

В пулпата на млечното зъбче при натрупването на дентина, се образува херметически затворено и стерилно пространство, в което се съдържат множество стволови клетки. Пулпата на зъба се формира още в ембрионалния етап на развитието на организма и поради тази причина клетките са млади и са носители на оригиналното ДНК.  Доказано, е че пулпата на едно зъбче съдържа от 1000 до 100 00 броя  стволови клетки, които могат да се изолират, да се размножават чрез клетъчни култури, и да бъдат имплантирани в зона на поражения, като дават началото на нова тъкан.

Каква е процедурата? 

Тя е планирана, бърза и безболезнена. Извършва се на възраст между 5 и 13 години, чрез изваждането на млечно зъбче от обучен зъболекар, при стерилни условия. За тази процедура са подходящи фронталните зъбки с лека степен на разклащане и максимално запазен корен. Изваденото зъбче се поставя в специална среда и възможно най-бързо се транспортира до лабораторията на БИОХЕЛЕНИКА. Изолираните стволови клетки се съхраняват за период от 20 години, в условията на течен азот при -196 °С, при които те запазват своята жизненост.

Колко зъбчета са необходими, за да е сигурен успехът?

Специалистите препоръчват екстракция на две зъбчета, защото пулпата на едно зъбче води до съхранение на една проба биологичен материал за приложение. Медицинската логика води до това, че колкото повече материал, толкова повече терапевтични приложения.жизненост.

Какво е приложението? 

Стволовите клетки от млечно зъбче се определят като мезенхимни, които имат способността да се диференцират в тъканно образуващи клетки (сърдечно-мускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, дори имат способността да формират дентин). Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

Вижте нашето видео: 


biohellenika-logo   

http://biohellenika.bg
info@biohellenika.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

2,149 преглеждания

Comments are closed.