Мед вместо захар в детските менюта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

decata-i-ihranata-k

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните предлага медът да замести захарта в детските менюта, с цел оптимизиране на детското хранене и въвеждането на по-здравословни стандарти в храненето на децата.

Колко захар реално консумират децата дневно и ще поскъпнат ли детските храни, ако подобна мярка бъде приложена?

Идеята захарта от менюто на най-малките изцяло да бъде заменена от мед се базира на схващането, че той е по-безвреден от захарта и дава повече енергия, необходима за правилното развитие на организма на подрастващите.

Според стандартите на Световната здравна организация захарта не трябва да надвишава 10% от дневния енергиен прием. В идеалния случай те са дори 5%. Оказва се обаче, че българските деца приемат много по-големи количества захар, и то главно от т.н. „скрити захари“ в различните детски храни и готови закуски.

Към настоящия момент рецептурниците за детското меню не би трябвало да включват торти, пасти, сиропирани сладкиши, шоколадови изделия и бонбони, както и енергийни и газирани напитки. Контролът върху спазването на тези рецептурници обаче е труден и рядко се спазва, особено в училищните бюфети.

Замяната на захарта с мед обаче, ще повиши драстично цените на храните за подрастващите, освен, че повечето детски заведения ще се затруднят финансово да осигуряват качествени продукти.

Идеята предполага доставките на мед в детските градини и училищата да става по схемата, по която се доставят плодове и мляко – с европейско финансиране. За тази цел обаче ще е необходимо европейските субсидии за тази програма да се преразгледат и увеличат.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,394 преглеждания

Comments are closed.