• Няма категории

Мариновани патладжани с рикота и босилек

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 aubergines_ricotta

Италианската кухня… какво да кажем за нея, освен, че е една от ако не и най-вкусната  на света. Затова днес открихме за вас една лека домашна рецепта за антипасти – ястието, което италианците сервират след гризините и брускетите и преди пастата. Това са леки хапки, които могат да послужат за основно ястие в горещите летни дни или като хапки, правещи компания на бутилка бяло вино или розе.

Какво ни е необходимо?

2 патладжана

6 скилидки чесън

1 малка връзка магданоз (около 15 стръка)

сол

пипер

студено пресован зехтин

250 г рикота

Свеж босилек

Приготвяне

  • Измийте патладжаните и махнете дръжките им. Махнете малко от кората в двата края на зеленчука и след това го нарежете на филии с дебелина 3-5 мм.
  • Постелете тавата за печене с хартия за печене и я напръскайте с малко зехтин.
  • Подредете филийките патладжан. Леко ги намажете със зехтин и поръсете със сол и пипер.
  • Печете патладжана на фурна (на горна решетка във фурната) за около 10 минути и след това обърнете филиите, за да се запекат и от обратната страна. АКо трябва ги напръскайте допълнително със зехтин.
  • Оставете ги да се охладят след печенето.  
  • В съд, който се затваря плътно с капа поставете 2 парчета патладжан и ги поръсете с нарязания на парчета чесън, магданоз. Върху тя поставете други 2 парчета патладжан и повторете. Подредете така всичките парчета патладжан.
  • Залейте всичко със зехтина и оставете да престои така за около 24 часа.
  • Смесете рикотата с босилека 9нарязан на ситно), сол и пипер.
  • Отцедете патладжаните от маринатата и ги подредете на поднос. В единият край на всяка филийка патладжан поставете по 1 лъжица от рикотата с подправките. Навийте на руло и закрепете рулото с клечка.
  • Поставете всичко в красива чиния и хапките са готови за сервиране. 


Още рецепти:

files/slide-pesto_450  Класическата рецепта за песто дженовезе

fresh_figs_stuffed_with_cheese  Свежи смокини, пълнени с мед и сирене

sauteed_zucchini  Сотирани тиквички с пармезан

spinachfetaandpine_recipe  Салата от спанак, фета и кедрови ядки


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

2,175 преглеждания

Comments are closed.