Максималният осигурителен праг се вдига

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pomoshti-k

От началото на 2019 г. максималният осигурителен праг ще се повиши от 2600 на 3000 лв. В проекта няма оценка колко ще са допълнителните постъпления в бюджета на ДОО от подобна мярка. По неофициална информация става въпрос за около 150 млн. лв. За готвеното 15% увеличение на прага се разбра от споразумение, подписано между правителството и синдикатите. От острата реакция на работодателските организации стана ясно, че те не са участвали в процеса на вземане на решение, въпреки че то засяга предимно тях.

Таванът е обвързан и с максималния размер на пенсиите. Към момента той е 910 лв., или 35% от максималния осигурителен доход. От 1 юли 2019 г. обаче делът се увеличава на 40%, а в сила ще бъде и новият таван, така горната граница на пенсиите ще достигне 1200 лв.

Работодателските организации са твърдо против.

Освен на максималните, повишение ще има и на минималните осигурителни прагове.
За поредна година работодателските организации бойкотират преговорите със синдикати и договорки за праговете не се постигнаха, правителството е заложило увеличение на минималната работна заплата. Тя ще се повиши с 9.8% до 560 лв., като в много сектори тя играе ролята на минимален осигурителен праг (МОП). Така на практика праговете все пак ще се повишат – средно с около 4.7%.

Така следващата година ще е поредната, в която минималната заплата ще нарасне с административно наложено решение на правителството вместо по някакъв механизъм, който да отчита определени обективни икономически показатели. За приемането на подобна формула бизнесът, Европейската комисия и икономисти настояват от години.

Продължава и вече заложеното увеличението на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца на година. През 2019 г. работещите в най-масовата трета категория труд ще могат да се пенсионират, след като навършат 61 години и 4 месеца при жените и 64 години и 2 месеца за мъжете.

Предложено е и увеличение на минималния осигурителен доход на земеделски стопани и тютюнопроизводители от 350 на 560 лв. Изменението беше и в миналогодишния проект, но впоследствие при обсъжданията в парламента беше ревизирано значително (скок от 300 до 350 лв.).

Промени ще има и за новоотпуснатите пенсии – процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1.169 до 1.2. Изчисленията ще са спрямо осигурителнтие доходи от 2000 г., като така отпадат предходните три години, които се броят сега. От мотивите към проектобюджета става ясно, че предложението е с цел да се премахнат дисбалансите в доходите, натрупани по време на втората половина на 90-е години. Индивидуалният коефициент на пенсиите също ще бъде съобразен спрямо новия метод на изчисление.

Средният осигурителен доход в страната догодина се очаква да се увеличи с 8.4% до 967.6 лв. В същото време леко ще се повиши и броят на осигурените лица (с 2 хил. спрямо 2018 г.), а пенсионерите ще намаляват (с 8 хил. до 2.155 млн.).

Индексацията на пенсиите с 5.7% от 1 юли 2019 г. ще доведе до повишение на минималната пенсия до 219.4 лв., а на средната до 386.3 лв.

По информация от www.capital.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,414 преглеждания

Comments are closed.