• No categories

Три рецепти за вкусни постни сладки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
postni_sladki2

Портокалови бисквити

Необходими продукти:

100 мл олио

120 мл сок от портокал

150 гр. захар

200 гр. обелени и смлени бадеми (или други ядки)

ванилия

1/2 ч.л. амонячна сода

настъргана кора от портокал

щипка сол

брашно

Смесете олиото, портокаловия сок и захарта и ги разбийте добре, прибавете смлените ядки и содата, угасена в лъжичка портокалов сок, ванилията и солта. Разбъркайте сместа за няколко минути с миксер и добавете постепенно пресятото брашно. Измесете средно твърдо тесто от което разточете кора и направете бисквити с помощта на сладкарски формички или чаша. Наредете ги в тавичката върху хартия за печене и изпечете на 180 градуса до приятен златист цвят. Ухаят невероятно и са идеална компания за следобедното кафе.

 

postni_sladki1

Локумени пурички

Необходими продукти:

1 чаена чаша бяло вино

1,5 чаени чаши олио

брашно за меко тесто

2 кутии обикновен или цветен локум

орехови ядки или бадеми

пудра захар

ванилия

Смесете олиото и виното, добавете постепенно брашното и омесете меко тесто, което разделете на няколко по-малки топки. Всяка топка разточете на кръгла кора дебела около 0.5 сантиметър и разрежете на 8 или 16 триъгълници, в зависимост от големината на кръга. В широкия край на всяко парче поставете парченце локум и ядка и завийте на пуричка. Получават се миниатюрни кифлички. Наредете ги върху хартия за печене и опечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване. Още топли ги поръсете с пудра захар към която сте добавили ванилията. Тази кулинарна класика е подходяща за пости, но и за всяко друго време, случай и настроение.

 

postni_sladki3

Постни меденки

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.л. сода за хляб

2 с.л. канела

4 с.л. мед по щипка индийско орехче, джинджифил, кардамон, карамфил и анасон (на прах)

бяло брашно за средно твърдо тесто

Смесете всички продукти в дълбока купа и разбъркайте докато се получи меко тесто. Завийте го с фолио и го оставете за час в хладилника. След това разточете тестото на кора с дебелина около 0.5 сантиметър и изрежете желаните формички. Увеличават обема си при печене, затова ги редете на разстояние, за да не се слепят. Изпечете меденките в предварително загрята до 180 градуса фурна. Цвета им по време на печене става приятно кафеникав, ароматът наситен и неустоим. Изпичат се много бързо, затова ги наблюдавайте, за да не изгорят.

Меденките са неотменима част от Коледа и винаги се приготвят няколко дни преди празника, издържат дълго време, прибрани в буркан или кутия.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,268 преглеждания

Comments are closed.