• Няма категории

Лимонов палео сладкиш

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lemon_bars

Този лимонов сладкиш е необикновен. Той е приготвен по правилата на палео диетата (базираща се на сурови храни, ядки, плодове, без рафинирани захари, брашно и пр.). Можете да хапвате от него колкото пожелаете, защото е полезен … И много вкусен! Ако някога сте се замисляли дали да се откажете от рафинираните захари, но само мисълта за това ви е карала да потръпнете, този сладкиш ще ви накара да промените мнението си за здравословното хранене. 

Продукти за блата:

  • 2 чаени чаши сурови бадеми
  • 1/4 чаена чаша мед
  • 1/2 чаена чаша разтопено кокосово масло
  • 2 супени лъжици кокосово брашно (стърготини)
  • 2 яйца

За глазурата:

  • 6 яйца
  • 1 чаена чаша прясно изцеден сок от лимон
  • 1/2 чаена чаша мед
  • 1/2 чаена чаша кокосово масло
  • Щипка морска сол
  • Кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне на блата:

  1. Загрейте предварително фурната на 180 С.
  2. Изсипете бадемите в кухненския робот и ги смелете почти до много малки парченца. Не прекалявайте със смилането, защото така ще получите бадемово-маслена консистенция. Трябва ни суха смес.
  3. В средно голяма купа смесете бадемите с меда, кокосовото масло, кокосовото брашно (стърготини) и яйцата.
  4. Поставете на дъното на форма за печене (размери: 20/35 см) хартия за печене и разстелете сместа равномерно върху хартията. Притиснете я с лъжица, така че да стане идеално равна и сбита.
  5. Печете блата за 15 минути във фурната, докато покафенее.
  6. След това го извадете и го оставете настрани да се охлажда.

Приготвяне на глазурата:

  1. В малък тиган разбъркайте яйцата, лимоновия сок, меда и морската сол и ги сложете на средно загрят котлон, като постоянно бъркате.
  2. Бавно добавете кокосовото масло, докато то се разтопи напълно.
  3. Бъркайте постоянно, докато сместа започне да се сгъстява. Ако това се случва прекалено бавно – не се отказвайте, все още не сте объркали нищо, просто ще отнеме повече време.
  4. Когато започне да се сгъстява, следете сместа. Тя трябва да добие консистенцията на крем-нишесте. Когато заприлича на крем, я свалете от котлона и я оставете да се охлади.
  5. Когато се охлади, изсипете крема върху кората и поръсете с кокосови стърготини. Сложете сладкиша във фризера (фризера!), за да се охлади и втвърди.  Когато това стане, го преместете в хладилника. 
  6. Остана само: Мммммм, много в вкусно! 

 

Още рецепти:

Apricot-Almond%20Clafouti%20   Френски сладкиш с кайсии и бадеми

cheery_cake   Кейк с череши

buckwheat_pancakes   Палачинки от елда

 

Фотографии и реализация: www.delightedmomma.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

9,761 преглеждания

Comments are closed.