• Няма категории

Лавандула срещу главоболие и безпокойство + една интересна рецепта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
lavender-759x500

Макар да е средата на август, времето да е топло и морето ласкаво, а повечето от нас са в лятна ваканция, често в тези прекрасни дни се случва да ни заболи глава. Понякога от горещината, от дългото пътуване, от обикалянето в най-горещите часове на деня навън. В такива случаи обичайно посягаме към обезболяващото „хапче за глава“. Понякога то ни помага, но за кратко, а понякога – не. Това е така, защото пренапрежението, трупано в останалите дни от годината не може да се разтовари само за няколко дни, то остава дълбоко в нас, а чувството за безпокойство продължава да ни държи „нащрек“ дори през отпуската. Тази тревожност е изключително вредна не само за психиката, но и за тялото, поради което всичките ни усилия трябва да са насочени към неговото преодоляване.

Как да се справим?

На първо място е добре да помислим за това как да се отпуснем най- качествено. Излетите в планината, дългите разходки край морския бряг, добрият сън и балансираното хранене са на първо място. Наред с това е добре да се опитаме да си говорим повече с хората около нас, независимо доколко те са ни близки и да си изясним, че те също имат проблеми като нашите. Затова е важно взаимното внимание, изслушване и подкрепа.

В чисто практически аспект можем да прибегнем към употребата на различни етерични масла, вместо обезболяващи и успокояващи нервната система хапчета и прахчета.

Лавандуловото масло е едно невероятно етерично масло, което често се използва при нервно напрежение и стрес и присъства в различни спа-процедури. То е сред най-нежните етерични масла, но има и едно от най-силните лечебните свойства. Притежава сложна химическа структура, в която присъстват над 150 активни съставки. Именно с това се обясняват добрите резултати, които се получават при редица здравословни неразположения. Лавандуловото масло притежава противовъзпалителни, противогъбични, антисептични, антибактериални и антимикробни свойства. То оказва спазмолитично, обезболяващо, детоксикиращо, седативно и хипотензивно действие върху организма и е идеален антидепресант.

Лавандуловото масло намалява тревожността и понижава честотата на сърдечната дейност при стрес. Доказано намалява симптомите на депресия и безсъние.

Лимонада с масло от лавандула

1 чаша чист пчелен мед

12 чаши изворна или минерална вода

1 капка етерично масло от лавандула

пресен сок от 6 лимона

няколко лавандулови клонки

Смесете всички съставки и разбъркайте до пълното разтваряне на меда. Ако обичате по-сладко, добавете още мед. Сервирайте с лед и клонка лавандула.

При тревожност и главоболие можете да използвате следните рецепти:

Капнете 5- 6 капки етерично масло от лавандула във вана с хладка вода и се отпуснете в нея за не повече от 15 минути. Тази процедура е идеална и за суха кожа.

Разтворете 10-12 капки лавандулово масло в дифузор с вода и пръскайте от време на време във помещението, в което работите.

Добавете 2 капки лавандулово масло към бадемово или друго базово масло или зехтин и използвайте за масаж.

Наред с всички изброени до тук ползи, лавандуловото масло ще ви предпази и от досадните през лятото комари.

по материали от: www.collective-evolution.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,126 преглеждания

Comments are closed.