Кърмата в ролята на ваксина срещу астма и диабет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vuprosi-za-kurmeneto-preview

Кърменето е магия, а майчиното  мляко е най-големият подарък за всяко новородено. Този процес сближава жената с нейното дете и изгражда уникална връзка между тях.

Близостта и допирът успокояват малкото човече и подпомагат емоционалното, психическото и интелектуалното му развитие. Много са митовете, които карат жените да се отказват от кърменето. Малките гърди, увисването на бюста, недостатъчното количество или хранителни вещества в майчиното мляко, болката. Всичко това е погрешно. Размерът на гърдите няма никакво значение, а увисването на бюста в повечето случаи настъпва заради самата бременност и промените в тялото. Кърмата пък може и трябва да бъде стимулирана. Това е нещо, за което бебето помага инстинктивно. А „нехранителната“ кърма е спорно понятие, тъй като според някои изследвания само 4% от жените имат подобен проблем. Дори и в тези случаи обаче кърмата е полезна за новороденото, макар и да не може да го засити изцяло. Колкото до болката, тя е въпрос на време, в което майката и бебето свикват и се нагаждат един с друг. Когато намерите удобна позиция, а пеленачето засуче правилно, дискомсрортът се превръща в комфорт.

Съдържание

Преди кърмата да „слезе“ в гърдите пристига коластрата. Тя е в пъти по-богата на белтъчни вещества, които изграждат тялото на бебето, а също и на готови антитела и имунни фактори. Не случайно коластрата е определяна като първата „ваксина“ за новороденото. След това гърдите се изпълват със зряло мляко. Най-общо кърмата е изградена от мазнини, въглехидрати, протеини, аминокиселини, витамини. В майчиното мляко има над 100 различни ензима, които подпомагат храносмилането на бебето и стимулират развитието на чревната лигавица. Мазнините представляват около 50% от общото енергийно съдържание на кърмата. Лактозата пък е въглехидратът, който е в най-голямо количество. Освен това майчиното мляко е добър източник на витамин А, фолиева киселина, натрий, цинк и съдържа малки количества витамини С, D и К, желязо, калций, магнезий, йод, мед и др.

Полезно

Всяка част от процеса на кърмене е полезна за бебето. Не случайно всички новородени притежават инстинкт, който им помага да получат млякото си. Те започват да сучат по-бързо, за да стимулират кърмата да потече. Контролират притока й като движат езика си по определен начин докато сучат, преглъщат и дишат. Някои пеленачета дори „масажират“ гърдите на майките си, докато се хранят. Благодарение на този вроден инстинкт те получават така ценното майчино мляко. Докато сучат, бебетата изразходват 60 пъти повече енергия, отколкото, ако се хранят от шише. Тези „упражнения“ укрепват лицевата мускулатура и помагат за развитието на белите дробове. Кърменето до 3-тия месец намалява наполовина риска при детето от чревни заболявания и близо с 40% опасността от инфекции на пикочните пътища.

Бъдеще

Майчиното мляко повишава защитните сили на имунната система, намалява опасността от бактериални и вирусни инфекции, болести на дихателните пътища, ушни инфекции, бактериален менингит, пневмония, диария, настинки и грип. Според препоръките на Световната здравна организация бебетата трябва да сучат най-малко половин година. Майчиното мляко през първите 6 месеца осигурява цялото количество енергия, течности и всички хранителни вещества, от които се нуждае мъникът. Ползите обаче далеч не се изчерпват само докато пеленачето е малко. Те са дълготрайни и могат да повлияят върху бъдещето на децата. Кърменето намалява риска от автоимунни болести, затлъстяване, остеопороза и дори рак. По-малък е шансът при кърмените бебета на по-късен етап от живота им да страдат от диабет тип 1 и 2, левкемия, високо кръвно налягане, астма, екзема.

Ефект

Кърменето има положителен ефект и за майката. Стимулацията на гърдите предизвиква производството на окситоцин, познат като хормон на щастието. Той допринася за свиването на матката и контролира кръвотечението след раждане. Освен това кърменето помага на жените да влязат обратно във форма. Докато бебето суче от гърдите на майката, тя гори допълнителни 500 калории на ден. След първия месец кърмещите жени могат да очакват да свалят около 500 г до 1 кг на месец. Причината за устойчивата загуба на тегло е, че за образуването на кърма организмът използва излишните мазнини в тялото, натрупани през бременността. Няма по-ефикасен начин от кърменето за достигане на теглото отпреди забременяването.

НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бебето Полезно

Етикети:

980 преглеждания

Comments are closed.