Как да се предпазим от кърлежите и болестите, които те носят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
shutterstock_32653723

Затоплянето на времето след последните валежи през май събуди не само растителността, но подсети да излязат на слънце и много дребни твари. Сред тях, за съжаление, са и кърлежите. Тяхната активност бележи своя пик през топлите и влажни месеци – от април до октомври. Най-активни и с най-висока численост са през април, май и юни,  а с напредването на лятото и засушаването през юли и август постепенно намаляват.

Кърлежите водят свободно и паразитно съществуване, те се запиват върху определен вид гостоприемник за всеки стадий и след като се нахранят падат. Възрастните индивиди снасят около 14 000  яйца. Обитават почва, треви, храсти, ниски дървета, дупки на гризачи, пещери, селскостопански постройки. У нас са познати около 38 вида.

Кърлежите са основни приносители на следните заболявания:

Кримска хеморагична треска; Марсилска треска;  Лаймска борелиоза;  Кърлежов енцефалит;  Ку треска; Туларемия. 

Как да се предпазим от ухапване от кърлеж:

Когато тръгвате с децата на разходка или излет сред природата, в парка или кварталната градинка, където има треви и храсти, обърнете внимание на облеклото. Добре е да облечете и себе си и детето с дрехи, които да се затварят плътно около глезените и китките на ръцете. Препоръчително е дрехите да са в светли тонове, а обувките да са закрити. През пролетните месеци, когато е най-опасния период избирайте алеи и пътеки, които са по-широки и утъпкани. Не пускайте децата да тичат или да лежат буйната млада трева.

Добре би било върху откритите части на кожата да се нанесе препарат за защита от кърлежи. При по-малки деца и бебета, стриктно съблюдавайте указанията за употреба.

След края на разходката внимателно прегледайте своето и тялото на детето, а също и дрехите, с които сте били облечени. Обърнете по-голяма внимание на ингвиналните гънки, подмишниците, врата и около ушите. Ако забележите кърлеж най-добре се обърнете към лекар за отстраняването му и не рискувайте да го махате сами.

За да избегнете неприятни срещи с досадните твари, избягвайте местата, където сте забелязали, че има леговища на улични кучето или котки. Не позволявайте на децата да ги галят или да си играят с тях, дори да са маркирани, че са обезпаразитени. Ако сте на гости на село и там има домашни животни, съблюдавайте същите правила, тъй като макар и в двора, животните също биха могли да са приносители на паразита.

Какво да правим, ако открием кърлеж в кожата?

Ако кърлежът бъде изваден в първите 12-18 часа след като се е впил, той не представлява опасност и вероятността да предаде на приемника си инфекция е минимален. Именно заради това е важно ранното откриване, за което би ни помогнало преглеждането след разходка. Ако откриете впит кърлеж, най-добре отидете на лекар, които ще го отстрани  със специални пинцети, а ако се налага по-сериозно третиране, ще реагира според ситуацията.

Мнозина вярват, че кърлежите могат да се отстраняват с течна мазнина. Защо обаче този прийом не е напълно ефективен?

Защото задушаването на кърлежа с течна мазнина крие риска, дори и до момента да не е успял да предаде инфекцията, това да стане в момента на задушаването му, поради регургитация, т.е. връщане на чревното съдържимо към челюстите му и смукателния му апарат и от там в кръвоносната система на приемника. Затова задушаването на кърлежа трябва да се избягва като метод за отстраняване.

У нас най-често срещаните усложнения след ухапване от кърлежи са Лаймската болест и Марсилската треска. И двете заболявания се причиняват от бактерии, което означава, че лечението им се извършва с антибиотици.

Лаймската болест започва типично с червено петно с размер 4-5 см, което се появява след 7-10 дни на мястото на ухапването от кърлежа. Често има общо неразположение, умора, отпадналост. Температурата не е повишена. Оставена без лечение, болестта прогресира, засяга ставите, нервите, мозъка и сърцето.

Марсилската треска е остро заболяване с висока температура, характерно черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по цялото тяло. Протича тежко, може да има усложнения, но не е продължително като Лаймската болест.

Други, предавани с кърлежи инфекции в България са анаплазмозата, Кримската хеморагична треска, кърлежовия енцефалит.

Анаплазмозата протича с висока температура 5-10 дни след ухапването, характерни са главоболие, болки в мускулите и ставите. Заболяването е с добра прогноза и обикновено заболелите оздравяват без специално лечение.  

Кримската хеморагична треска е много тежко заболяване, но за щастие то се развива много рядко. Заболяването протича с висока температура, кървене от венците, лигавиците и вътрешните органи.

Кърлежовият енцефалит обикновено протича с температура, рядко с усложнения, засягащи мозъчните обвивки.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,590 преглеждания

Comments are closed.