Комисията за защита на потребителите започва проверки във връзка с новата учебна година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Първокласници

Комисията за защита на потребителите (КЗП) поставя акцент в дейността си върху продукти, стоки и услуги, които са търсени за учениците в този период.

„В края на миналата учебна година, непосредствено преди лятната ваканция, осъществихме по-засилен контрол върху продажбата на стоки, свързани със свободното време – велосипеди, тротинетки, ролери, стоки, свързани с плажуването на децата, плувни комплекти и така нататък. Сега е естествено, разбира се, да завишим броя на проверките, които биха се отнасяли до най-често закупуваните стоки преди началото на учебната година – това са облекла, обувки, ученически пособия, ученически раници, различни комплекти за рисуване и така нататък“, каза в интервю за БНР председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По думите му безопасността е задължителното условие: „Ние имаме много ясни критерии, по които извършваме проверките, за това какви облекла за деца се разпространяват на пазара и тези критерии са свързани с действащите на територията на целия Европейски съюз стандарт за безопасност. Този стандарт доста конкретно въвежда редица изисквания, на които трябва да отговарят детските и облеклата за подрастващите. Например самите материи, от които те да са произведени, недопускането на дълги връзки, шнурове и различни други артикули, които биха могли да бъдат прикрепени към дрехата и да създадат риск, особено, когато детето е по-малко, да се закачи тази дреха било за транспортно средство, било по време на игра. Всички тези неща са много стриктно описани във въпросния стандарт и когато ние проверяваме по кампанията, и ако има сигнали на граждани, вземаме за изпитване такива артикули, установява се дали те съответстват, или не и в зависимост от това се предприемат по-нататъшни действия“.

Обикновено двете най-проблемни групи са тези връзки, които са с по-голяма дължина, или са прикрепени, така че могат лесно да се изхлузят и да предизвикат закачване и от там вече рискове за самото дете. И другата група проблеми, свързани с различните прикрепени към дрехите допълнителни артикули, понякога това са с много дребни частици съставени различни апликации, които могат да бъдат погълнати от по-малките деца.

Комисията за защита на потребители предприема действия да не се допусне разпространението на такива артикули на пазара: „Ако обаче все пак на пазара се срещнат такива стоки, ние имаме възможност да издадем заповед за тяхното незабавно изтегляне, забраната за продажба и съответно унищожаването. Разбира се, че има и санкция. А и тук е моментът може би да се обърна към потребителите, ако те имат някакво съмнение, закупувайки такива дрехи да сигнализират веднага, защото това допълнително би помогнало да се осъществи по-ефективен контрол“.

Най-важното при избора на обувки е качеството на кожата: „Тук има една особеност. За разлика от облеклата, при които се изисква в текстови вид да бъдат описани съставът на материята, комбинацията от материи, всички други особености, свързани с експлоатацията на дрехата, при обувките има един друг символ, наречен пиктограма, който всъщност чрез графични изображения дава информация всяка една от трите основни части на обувката от каква материя е произведена и понеже не всеки може би има представа за значението на тази пиктограма. В  сайта на комисията има информация за значението на отделните символи, които се поставят върху тази пиктограма. Но основното нещо е, че трябва да бъдат представени трите части – лицевата, подплатата и стелката, и външното ходило, като срещу всяка една от тях трябва да бъде отбелязано от какъв материал са изработени.“

По информация от dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

290 преглеждания

Comments are closed.