Кога започва новата учебна година в различните страни по света

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

first-day-of-school_02

У нас по традиция през последните десетилетия новата учебна година започва на 15 септември. До 1921 г. обаче учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември, но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

В началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз: 
Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави членки на ЕС: 
България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

В 10 европейски държави първият звънец бие още през август – това са:
Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и
Швейцария. В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната – от края на август до първата седмица на септември.

В САЩ и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на училищните занятия.

В Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и останалите страни от Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари или началото на март.

по информация на dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

3,253 преглеждания

Comments are closed.