Кога ще се ражда бебето? – То вече се роди!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

question

„Кога трябва да се появява бебето?“ и на мен ми идва да фрасна човека, който ме пита през лицето, а всъщност си гълтам корема и се чувствам ужасно. Родила съм преди няколко дни.
В идеалният свят всички биха забелязали, че вече съм родила и не съм бременна. Но в нашия много хора не разбират, че след като бебето се роди, тялото продължава да изглежда по същия начин известно време.

Объркващия въпрос има много вариации: „Скоро ръцете ви ще са заети, ще видите колко е хубаво!“, „Мамо, мамо, тази жена има бебе в корема!“, „За какво си мечтаете – за момче и за момиче?“

Как да отговорим на хората, вкарали ни в конфузната ситуация. Това може да е доста „хлъзгава ситуация“. Трябва ли да сте директни или състрадателни, самоиронични или нападателни?

Ето какво можете да направите:

Да действате направо:
С равен и тих глас просто кажете: „Не съм бременна“, „Аз вече родих“.
Директния отговор – без коментари, без опити за смекчаване на ситуацията – може да накара човека насреща да се засрами и сконфузи, но това не е ваш проблем – не вие сте го карали да любопитства.

Да бъдете мили
Ако многознайкото изглежда добронамерен и мил човек и ако сте в настроение за любезности, може да искате да го помилвате с малка шега: „Аз вече родих, но тялото ми отказва да го осъзнае.“
Това е начинът, по който да отговорите, ако насреща ви стои дете. Ако наблюдателния малчуган ви попита как така имате бебе в ръцете и в корема, можете да отговорите: „Нямам бебе в корема, а само така изглежда“. Нека майка му поеме щафетата и да му обяснява всичко по-нататък.

Да бъдете образователни в отговора
Може би е време да поставим началото на ясни представи у хората за начина, по който изглежда тялото на жената след раждане. Опитайте с : „Аз вече родих. Но все още изглеждам бременна, защото женското тяло има  нужда от време, за да се възстанови след деветте месеца, в които бебето расте в него. „
Ако желаете можете да разкриете дори повече подробности: „Вижте, матката е невероятен орган. От размер на круша, в нормално състояние, тя нараства до размер на голяма диня по време на бременността. За да се върне в нормалния си размер, тя трябва да се свие – процес, който отнема седмици. Но коремната стена има нужда от дори повече време, за да се прибере“. Сега е ваш ред да гледате за колко време ще се свият очите на така разговорливия ви събеседник.

Избягващия отговор
Когато просто не ви се обяснява, отминете. Това изисква малко бърза мисъл и стратегия за бягство. Пример: младо семейство влиза в колата, малко след като бебето им се е родило, но любопитната съседка се провиква: „Кога трябваше да се роди бебето?“, „В събота“, отговаря таткото, като всъщност дори не лъже, защото бебето им наистина се е родило в събота… преди две седмици.
Разсейващия отговор също е добра стратегия. На въпроса „Кога?“ отговорете „Във всеки един момент!“. След това – беж към най-близкия изход.
Накрая, може и да заложите на лъжлива суеверност: „Предпочитам да не казвам – не  е на хубаво!“  Ако използвате леко прошепване в края на изречението, отсрещната страна няма да посмее да обели зъб повече.

Хапливия отговор
Може би, любопиткото е бил изключително дразнещ, а може и излишните ви хормони да са ви дошли в повече, както и безсънието и умората. Един начин да „захапете“ събеседника си е да кажете самата истина – директния отговор с остър тон. Например, ако искат да узнаят кога е термина ви да кажете: „Преди седем седмици, всъщност!“.
Искате нещо по-остро? Ето го: „Гинекологът ми никога не приема една жена за бременна преди да види подаваща се глава между краката й. Може би трябва да направите същото!“

smart-moms_600x700   След раждане жените поумняват

2044b2e42490b6cc7c21657193729d30_big  Да влезем във форма след раждането

 

5a58005c5503e1eb521e58bb29f5e5c1_big  Грижа за мама през първите месеци след раждането

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

4,059 преглеждания

Comments are closed.