Кога се смеят бебетата?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-smqh

Децата, дори най-малките, имат добре развито чувство за хумор от най-ранна детска възраст и са способни да се забавляват с най-дребните неща от ежедневието.

Кога се смеят бебетата?

В периода, когато бебетата започват да пълзят, малко преди да проходят, те започват да се усмихват и да се смеят с глас. Истината е, че тогава за първи път ние виждаме това, а на практика, бебета започват да се усмихват още в утробата на мама. Тези усмивки се наричат „рефлуксни“ усмивки.

Първите бебешки усмивки се появяват между шестата и дванадесетата седмица след раждането, а на около три-четири месечна възраст тези усмивки се превръщат в осъзнат смях. Редно е да се отбележи, че при всяко дете тези срокове са различни, така че, ако бебето ви все още не се смее, не се притеснявайте и не превръщайте този факт в проблем.

През първите дванадесет месеца от живота си, бебетата се развиват със светкавична бързина. През първите 3-4 месеца зрението става по-фокусирано, това е времето, в което бебето вече вижда ясно израженията на лицето ви. Слухът му също се развива и то започва да реагира на интонацията, с която му говорите. Успокояващата интонация на родителите помага на бебето да спре да плаче, а повишения тон често го разстройва. Когато бебетата чуват вашия смях и радостни гласове, те инстинктивно изпитват положителни емоции, които ги карат също да се усмихват или да се смеят с глас. Тези реакции са в отговор на вашето настроение. Поради това, ако вие сте щастливи, бебето ви също ще е щастливо.

Как да подсигурим условия бебето да се смее повече?

Първите усмивки на бебето обикновено са за хората, в чиито ръце то се чувства най-сигурно. Това са хората от най-близкото обкръжение – мама, татко, батко или кака. Колкото повече време бебето прекарва с положително настроени хора, колкото повече забавни звуци чува и усмихнати лица вижда, толкова по-вероятно е то да отговори с усмивка или смях.

Когнитивен смях

Първоначалният смях на бебето обикновено е подсъзнателен, но с течение на неговото порастване, той започва да е отговор на определени физически сигнали. Една добре позната игра, която е в отговор на физическо дразнене е играта на „буба лази“ – в отговор на нея повечето бебета реагират положително с усмивка или със смях.

Колкото по-често бебето ви вижда да се усмихвате, да правите смешни и забавни гримаси, да му се плезите закачливо или да издавате смешни звуци, толкова по-рано то ще започне да ги повтаря в опит да ви имитира. Тази връзка между възрастния и бебето е от съществено значение за развитието на собствената му личност.

Какво означава детски смях?

Бебешки усмивки и бебешки смях означават, че бебето е щастливо! Те са и признак, че то се чувства достатъчно сигурно и комфортно, така че нищо не му пречи да покаже своето щастие.

Как да насърчите бебешкия смях?

Правете смешни физиономии.

Издавайте смешни звуци, например имитирайте бълбукане, чуруликане и други подобни.

Ококорвайте очите си.

Плезете му се.

Когато правите всичко това гледайте бебето в очите и наблюдавайте реакциите му, така ще разберете какво му харесва и какво го кара да се усмихва и да се смее с глас.

Намерете онези места от телцето на бебето, където го е гъдел. Ако то се смее, когато го докосвате на определени места, вероятно го е гъдел. Най-често това е долната повърхност на стъпалата, пръстите на ръцете, подмишниците, вътрешната част на бедрата. Бебешкият смях в резултата от гъделичкането може да е много заразителен, но не прекалявайте с гъделичкането, защото бебето много лесно може да се изнерви, ако то продължи повече време.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,140 преглеждания

Comments are closed.