• Няма категории

Класация на първите седем: Книги за родители през ноември

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nad-vsichko „Над всичко“
Павел Вежинов

Книгата излезе в навечерието на 103-тата годишнина от рождението на Павел Вежинов. Тя обединява цялата фантастична проза на писателя, който е пионер в областта на фантастиката в българската литература.

Според Вежинов фантастичното се е превърнало в дълбока душевна потребност, която винаги ще търси своето удовлетворение. И ако все пак си представим, че фантастичното някой ден наистина ще изчезне, това ще означава, че хората са стигнали до един мъртъв опустошен свят, лишен от надежда.

„Разумът ражда справедливост, а знанието — свобода. Защо да не допуснем, че във вселената съществува и по-голям разум от нашия, както очевидно съществува и по-голямо знание. Може би някъде във вселената разумът е изпреварил насилието. И е дал възможност на знанието да роди истинска човешка свобода.“

Поръчай ТУК

 

Cover-Pyasychnata-kniga „Пясъчната книга“
Хорхе Луис Борхес

 „Пясъчната книга“  съдържа тринайсет истории от майсторът на краткия разказ Хорхе Луис Борхес – родоначалникът на магическия реализъм и един от най-великите писатели на всички времена. Историите на Борхес са на границата между изящните философски размишления и стремежа към „епичност“ на събитията, между хладния, почти математически изчислен алгоритъм на реалността и богатата, изключително нюансирана емоционалност на един истински поет.

Хорхе Луис Борхес е аржентински писател, есеист, поет и преводач, смятан за един от най-изтъкнатите творци на XX век и родоначалник на магическия реализъм в латиноамериканската литература. Неговите сборници с разкази и есета ловко съчетават поезия и философия, въвеждат читателя в неразгадаеми лабиринти, въображаеми енциклопедии, онтологични детективски истории и научни коментари, преобръщат всички представи за възможностите на прозата. През 1961 г. Хорхе Борхес печели голямата европейска награда Prix Formentor (споделена със Самюел Бекет) и този успех катализира известността му не само в родната му Аржентина, но и в цяла Европа и САЩ.  Публикуван през 1975 г., сборникът „Пясъчната книга” е изпъстрен с литературни и митологични препратки, езикът е пестелив, същевременно неизчерпаем извор на мисловни предизвикателства.

Поръчай ТУК

 

„Наръчници за пораснали деца“
Джоел Морис и Джейсън Хейзли

Poredica-Humor-(1)

Забавна поредица, която ще ви помогне да навигирате безопасно из сложния модерен свят.

-          Съпругът. Наръчник за употреба.

-          Махмурлукът

-          Хипстърът

Новата хумористична поредица наръчници за пораснали деца е точно за вас. Морис и Хейзли си спомнят за собственото си детство, и по образеца на някогашните книжки, обясняващи на хлапетата сложния заобикалящ ги свят, съставят своята весела поредица за зрели хора, посветена на всевъзможни елементи от нашето ежедневие. Под влияние на детските си спомени те използват като вдъхновение и надграждат работата на знакови илюстратори от 50-те и 60-те години на миналия век.

Джейсън Хейзли и Джоел Морис са популярни британски хумористи и автори на филмови сценарии. Работили са заедно с известния продуцент Чарли Брукър („Черното огледало”) и са част от екипа на филма за любимото мече на децата „Падингтън”. Книгите от поредицата им за пораснали деца са бестселъри във Великобритания, продадени в над 1.5 милиона тираж и се нареждат в челото на класациите до романите на Дж. К. Роулинг.

Поръчай ТУК

 

baba_dunya_cover„Последната любов на баба Дуня“
Алина Бронски

Една книга в духа на „Човек на име Уве” – топла, трогателна и особено комична история, която се развива в село Черново, намиращо се близо до авариралия Чернобил. Немската писателка от руски произход Алина Бронски ни повежда на забавно, изпълнено с колоритни герои и още по-колоритни случки приключение из страниците на романа.

Последната любов на баба Дуня” поразително прилича на „Човек на име Уве” от Фредрик Бакман.

Едва ли може да се каже, че сте добре дошли в село Черново, което се намира в непосредствена близост до авариралата централа в град Чернобил – радиацията е невидима, но убива. Но не всеки се страхува от нея! Прочутата баба Дуня е първата, която се е върнала след евакуацията, и никой, дори правителството, не може да промени решението й. Скоро към нея се присъединяват нейната съседка Маря, която „си е леко мръднала с нейната коза и с петела”, Петров, който „има рак от главата до петите” и чете Карлос Кастанеда на хамака в двора си, старият Сидоров, „който е поне на сто години”, горд собственик на телефон, който проработва веднъж в годината, но никой не може да си обясни как, културното семейство Гаврилови, които не разговарят с никого, и Леночка, която „си стои обикновено у дома, плете един безкраен шал и се усмихва, щом я заговориш”. Каква компания, нали?

Алина Бронски е псевдоним на германка от руски произход, родена в Екатеринбург, Русия през 1978 г. Прекарва детството си в германските градове Марбург и Дармщат. По-късно Бронски работи като копирайтър и редактор във вестници. Автор е на няколко романа, посрещнати положително както от критиката, така и от читателите във и извън Германия. „Последната любов на баба Дуня” е най-новият й роман.

Поръчай ТУК

 

Cover-Roman-za-Polanski„Роман за Полански”
Роман Полански

Това е една сензационна биографична книга на именития кинорежисьор, продуцент и актьор, покорил света с филмите си.

Роден през 1933 година в Париж, Роман Полански е постоянно под светлината на прожекторите с трагичните и скандални събития в своя живот: като се започне от смъртта на първата му съпруга Шарън Тейт и се стигне до обвиненията в изнасилване, които се сипят по негов адрес и днес.  В тази книга Полански описва откровено всички свои възходи и падения, трудности и успехи. Разказва за детството си в окупираната от нацистите Полша, за годините си на учение в Лодзката филмова школа през 50-те години, за първите си години в Париж и усилията си да се наложи като режисьор, както и за международните си успехи в лондонския и холивудския си период през 60-те. Режисьорът не спестява подробности за браковете и приятелствата си, за годините, изпълнени с разочарования, арест и затвор.

Заради мрачната си, уникална перспектива и нихилистичния си подход към воденето на разказа, Роман Полански се спряга като забележителна фигура в световната кинематография. Филмите му често се сравняват с тези на Алфред Хичкок – заради характерната употреба на черен хумор, напрежение и сюрреализъм. Той често разказва аморални истории за обикновени хора, борещи се с един враждебен и ироничен свят. Сред най-обсъжданите негови творби се нареждат: Бебето на Розмари, Китайски квартал, ПианистътДеветата портаГорчива луна.

Поръчай ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,718 преглеждания

Comments are closed.