Какво се случва, когато погледнем децата очи в очи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-roditel-razgovor

Децата са различни, точно както са различни техните родители. И поради това начините, по които всеки родител отглежда своето дете са строго специфични за всеки.

Макар непрекъснато да търсим книги за отглеждането и възпитанието на децата и ежедневно да намираме купища правила и те до едно да са универсални и приложими, всеки родител ги прилага строго специфично, в съответствие с характера и особеностите на своя наследник.

Защото, няма какво да се лъжем – може да има много книги, пълни със съвети, педагогиката да се развива непрекъснато, но всеки родител има своите малки тайни за възпитанието, които сам е открил и сам прилага с надеждата, че е на верния път. Именно в това се заключава и дълбоката връзка между детето и неговите родители, която е уникална и неповторима, която е неприложима за други семейства и която дава едни резултати при едни, но съвсем други при други хора.

Принц Уилям, например, прилага един лесен и ефективен начин да контактува със своя син – обикновено, когато той иска да му каже нещо, пиркляка пред него. Според психолозите този прийом е изключително полезен, тъй като когато родителят приклекне срещу детето си, той застава на нивото на детските очи. Това е известната във възпитанието техника на „активното слушане“, която развива доверието на детето към възрастните, те по-лесно намират общ език с възрастните, когато срещат погледа им директно. По този начин детето се чувства по-уверено и предразположено да споделя, защото у него се заражда усещане, че човекът срещу него го разбира и подкрепя.

Подобен подход, оказва се, дава отлични резултати дори в много трудни ситуации и моменти, в които и за детето и за възрастния положението изглежда неразрешимо – тръшкане, неукротим плач и други подобни.

Когато приклекнете или застанете на колене пред своите деца, не очаквайте чудеса. След като застанете в тази поза, най-добре ги прегърнете,  погалете ги по гръбчето, говорете им тихо и нежно и не бързайте да се върнете към вечно „неотложните“ си задачи, защото децата са изключително сензитивни и имат способността да усещат кога и доколко възрастните са искрени. Времето, което ще отделите за детето и за това да го успокоите или изслушате трябва да е посветено изцяло на него. Не бързайте и не го прекъсвайте, изслушайте го открай до край и му покажете, че всяка негова дума е от огромно значение за вас.

Когато говорите с детето си, гледайте го в очите и винаги, когато това е възможно приклякайте до него, така че погледите ви да се срещат на неговото ниво. Дори и дума да не си пророните, присъствието ви и онова, което ще му кажете с очи, ще го успокои и ще му вдъхне кураж, вяра и самочувствие.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,346 преглеждания

Comments are closed.