• Няма категории

Какво да правим с останалия козунак?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


Празниците отминаха, трапезите се опразниха, но сигурно във всеки дом има по поне един останал козунак. Грехота е да го хвърляте, затова ви предлагае тези две идеи за оползотворяване на сладкото вълшебство.

Topal kozuna4en puding

Топъл козуначен пудинг с прясно сирене
Стойността на този пудинг не е само в оползотворяването на изоставащия козунак, а и във ведрата и сладостна комбинация от карамелени вкусове и млечната свежест на прясното сирене.

Необходими продукти за 4 порции
1½ ч. ч. сурова кафява захар
1 пръчка канела
2 зърна карамфил
500 г козунак, нарязан на кубчета
1 ч. ч. стафиди
1 ч. ч. нарязани бадеми
250 г моцарела, прясно сирене, обезсолена фета или рикота
100 г масло
3 зелени ябълки
 заквасена сметана за гарниране
 
Начин на приготвяне
Захарта се сварява на сироп с 1½ ч. ч. вода, карамфила и канелата. Охлажда се.

Голям съд за печене се намазва обилно с масло и се слага половината от кубчетата козунак.

Поръсва се с половината стафиди, половината от бадемите и сиренето, нарязано на тънки резени. Залива се с половината от сиропа.

Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резени. Подреждат се върху сиренето и се покриват с останалите хлебни кубчета, смесени с останалите бадеми, стафиди и кубчета масло. Залива се с останалия сироп.

Пече се на 180° С около 30 мин. Пудингът се сервира горещ, гарниран със заквасена сметана.

Shokoladov puding s banani

Шоколадов пудинг с банани

Необходими продукти за 8 порции
½ ч. ч. захар за карамела
1 с. л. масло
1 банан, нарязан на кръгчета
8 – 10 филии отлежал козунак
200 мл прясно мляко
200 мл течна неподсладена сметана
200 г шоколад или 4 с.л. какао
5 яйца
1 ч. ч. захар
4 с. л. амарето или друг ликьор, по желание
2 с. л. кафява захар за поръсване
 
Начин на приготвяне
Захарта за карамела се слага на умерен огън и се разбърква до получаване на светъл карамел.

Отстранява се от котлона, добавя се маслото и всичко се разбърква, докато се превърне в хомогенна смес. Сипва се на дъното на форма за печене. Отгоре се слагат кръгчетата банан, а върху тях ветрилообразно се подреждат филиите козунак.

Млякото и сметаната се слагат да заврат.

Шоколадът се начупва на парченца, залива се с врящото мляко. Ако се използва какао, се разбърква в малко количество горещо мляко и лъжичка захар, докато стане на кашичка, и се смесва с останалото горещо мляко.

Яйцата се разбиват със захарта и се добавя на струйка шоколадовата смес. Слага се ликьорът и се залива козунакът във формата. Поръсва се с кафявата захар. Пече се на водна баня на 180 ° С около 20 мин.

Рецептите са ни е любезно предоставени от сп. „Меню“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

889 преглеждания

Comments are closed.