• Няма категории

Как да си сварим перфектното яйце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Възприемаме яйцето и приготвените от него ястия за нещо основно, общодостъпно и да си кажем направо – елементарно. Това обаче съвсем не е така, защото всяка домакиня, а и голяма част от мъжете, живели по-дълго време сами, знаят, че да постигнем идеално свареното яйце, съвсем не е проста работа. Колкото и проби да правим, все нещо не е наред – или белтъкът е твърде суров или жълтъкът е отчайващо сух, а най-често дори не можем да обелим свареното яйце като хората, защото онази ципа под черупката така се е захванала за белтъка, че няма никакъв шанс да бъде отделена от него., което прави закуската ни поне два пъти по-скромна.

На практика яйцето се състои от две напълно различни по своята структура и характер вещества, което означава, че за да се получи максимално добър резултат, е необходимо да варите белтъка и жълтъка отделно и при различни температури.

Най-подходящата температура за сваряването на яйчния белтък е 82 градуса по Целзий, а за жълтъка – 77.

Американският готвач Кенджи Алт направил следния експеримент в името на това да открие идеалното време за сваряване на перфектното яйце. Той поставя в тендера с вряща вода яйца за 30 секунди, след което започва да вади по едно на всеки следващи 30 секунди, като веднага след изваждането поставя съответното яйце в купичка със студена вода и кубчета лед, за да понижи температурата шоково.

Ето какви са резултатите от неговия опит, по които можете да се ориентирате как да сварите идеалното яйце, според своите лични вкусове и предпочитания.

perfektnoto-qice prevu

perfektnoto-qice1

 

източник: qz.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

Етикети:

4,469 преглеждания

Comments are closed.