• Няма категории

Как да си направим пестил като на баба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pestilЕдва ли днешните деца знаят какво е пестил и колко е вкусен, защото все по-рядко бабите приготвят това вкусно сладко изкушение. Като прибавим към този факт и това, че в хипермаркетите е пълно с всякакви опаковани „сладости“, този сушен плодов еликсир днес наистина е в забвение.

В миналото пестил се е приготвял във всеки дом. Най-често от сини сливи, но също и от ябълки, круши, праскови, кайсии, дюли и всякакви други плодове, че дори от диня и пъпеш. Пестилът представлява суха плодова маса, която има дълъг срок на годност и може да се консумира през зимните месеци, когато плодовете не са в изобилие. Предимството на пестила пред готовите бонбони и сладки изкушения е в това, че той е напълно натурален, не съдържа допълнително количество захар или съдържа малко добавена захар и е без оцветители и консерванти.

Плодовата маса, от която се приготвя пестила може да се остави да съхне на слънце, без предварителна термична обработка, но процесът по приготвянето му може да бъде подпомогнат и чрез изваряване и сушене в слаба фурна.

Споделяме с вас рецептите, които открихме в интернет и които ние лично смятаме да изпробваме в края на това лято, като започваме с най-популярната рецепта:

Пестил от сини сливи

Продукти:

1 кг. добре узрели и меки сини сливи
200 мл. обикновена вода

За всеки килограм сини сливи, количеството на водата се увеличава пропорционално.

Приготвяне:

Почистете сливите от костилките, измийте ги и ги пасирайте. Ако не са съвсем добре узрели, залейте с водата и варете до пълно омекване. Вместо да ги пасирате, можете да претриете сместа през ситна цедка. Върнете сместа в тенджерата и варете на тих котлон, докато се сгъсти добре. Нужно е да бъркате с дървена лъжица постоянно, за да не загори. Обикновено за килограм сливи времето за пълното сгъстяване е около 20-30 минути.
Застелете с хартия за печене подходяща плоска тава и изсипете в нея гъстата плодова каша, разстелете на равномерен пласт, с дебелина 5-10 милиметра.
Продължете сушенето на пестила във фурната на 80-100 градуса. Можете да осъществите сушенето на отворена врата на фурната, за да се отделя по-бързо отделената влага или да използвате вентилатора, ако фурната ви има такъв. Можете да проверите дали е готов като го пипнете с пръсти, ако не полепва по тях, готов е. Още докато е топъл го извадете от тавата и го сложете върху решетка, за да не се овлажни, докато изстива. След като изстине, нарежете пестила на ленти и навийте на рула или фунийки. Приберете го в хартиена торба или стъклен съд.

Пестил от ябълки

Продукти:

1 кг. ябълки
1 белтък
1 кафена чашка кафява захар

Приготвяне:

Изчистете ябълките от семенните кутийки и ги обелете. Опечете ги във фурната за 10-15 минути и пасирайте до фино пюре заедно със захарта. Разбийте белтъка на гъст сняг и го смесете с ябълковото пюре. Застелете плоска тава с хартия за печене и разстелете ябълковата смес на тънък пласт. Изсушете във фурната на 100 градуса за 5-7 часа. Ябълковият пастил е готов щом престане да лепне. Можете да проверите като го докоснете с пръст или с клечка за зъби.

Пестил от ябълки и орехови ядки

Продукти:

2 кг. ябълки
2 литра вода
200 гр. орехови или други ядки

Почистете и обелете ябълките, сварете ги с водата на тих котлон в дълбока тенджера, докато се получи пюре. Може да си помогнете с пасатора. Ако обичате по-сладко, добавете малко кафява захар. Варете още известно време, докато се получи гъсто пюре. В края на варенето добавете нарязаните ядки и свалете от котлона. Готовото пюре разстелете върху домакинска хартия на тънък слой и оставете на слънчево и проветриво място за 3-4 дни, докато изсъхне до степен да не лепне. Можете да ускорите процеса като изсушите пестила на 100 градуса във фурната. Нарежете изсъхналото лакомство на лентички и поръсете с пудра захар. Може да се съхранява в добре затворен стъклен съд в продължение на месеци.

Пестил от круши

Продукти:

1 кг. зрели круши
1 кг. сусам
мед

Приготвяне:

Почистените, измити и нарязани круши се пасират сурови в блендер. Добавете сусама и мед на вкус (може и без него) и разстелете плодовата смес върху хартия за печене, леко намазана с растително масло. Ако сушите в специален уред за сушене, ще са ви необходими 12-14 часа до готовност на пестила, във фурната това може да стане за около 6-7 часа при 100 градуса, а на слънце – за 4-5 дни. Когато сушите пестил на открито, покривайте го с парче тензух или с хартия за печене, за да не се праши и да го предпазите от насекоми.

Пестил от пъпеш

Продукти:

1 пъпеш около 1-1,5 кг.
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

Приготвяне:

Обеленият и нарязан пъпеш се слага заедно с водата и захарта в тенджера с дебело дъно. Вари се докато стане на каша. В края на варенето може да добавите лимонови или портокалови корички за повече аромат. Пасирайте до получаване на фино пюре. Изсушаването става по гореописаните начини.

Пестил от дюли

Продукти:

1 кг. добре узрели дюли
1 л. вода
1/2 лимон
1 ч.ч. кафява захар или мед

Приготвяне:

Сварете почистените и нарязани дюли с водата, захарта и настърганата кора от лимон, докато стане гъсто пюре. Пасирайте допълнително и оставете да изстине. След това го разстелете върху хартия за печене в слой от 1-1,5 см. Изсушете във фурната на 50-60 градуса, докато се втвърди и престане да лепне. Нарежете го на пръчици, можете да го поръсите с пудра захар и да го съхранявате в картонена кутия или стъклен буркан.

NB! Ако добавяте мед, прибавете го в края, не варете сместа с него.

По същия начин можете да приготвяте пестил от всеки плод, който обичате и не искате да съхранявате за зимата по обичайните начини – под формата на сладко или компоти.

pestil-duli

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,534 преглеждания

Comments are closed.