Как да си играем с бебето, когато е на 9-12 месеца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

игри, бебе, 12 месеца, музикални игри, израстване, стимулиране, неврони, синапси, развитие, дете

В тази възраст музикалните инструменти са чудесна игра за вашето дете. То може много да се забавлява, а и вие също, като удряте на барабани или звъните със звънчета.

Други интересни играчки, които също така са и полезни за развитието на координацията на децата, са ринговете за нанизване.

Играчките, които се бутат – като колички, въртящите се колелца, също са интересни за децата, а и ги окуражават да стоят на крачетата си, което е добра подготовка за прохождането.

Топката е чудесно забавление – ако бебето може да седи, ще се радва да я търкаля и да гледа как подскача.

Книгите също могат да послужат за игра. Книгите с картонени страници са чудесни за изучаването на нови материи, звуци и изненади (представете си книжките със изскачащите страници).

Не забравяйте и за играчките, с които можете да си играете навън, например в пясъчниците – топки, кофички, лопатки. Убедете се, че детето ви е под постоянно наблюдение.

игри, бебе, 9 месеца, 12 месеца, музикални игри, израстване, стимулиране, неврони, синапси, развитие, дете
Игри

Рингове за нанизване

В зависимост от нуждите и уменията на вашето бебе, насърчавайте го да опитва едно от следните занимания:

- да подрежда голямо в малко, малко в голямо и всички останали варианти

- да хвърля халките

- да ги слага и нанизва на ръката

- да си ги слага в устата

- да ги върти

Проучванията показват, че да помагате за развитието на детето означава да му осигурите среда, която да е емоционална и интелектуално богата и която да го стимулира и поощрява.

игри, бебе, 12 месеца, музикални игри, израстване, стимулиране, неврони, синапси, развитие, дете

Вървене с препятствия

Поставянето на препятствия, може много да помогне на вашето бебе за неговата координация на движение и увереността, докато пълзи или ходи. За тази игра е нужно да наредите в една редичка предмети като възглавници, кутии, дървени прегради и столове. Тази игра дори може да се окаже по-интересна за вас, отколкото за вашето бебе.

Обикновено бебетата имат нужда да сграбчат нещо, за навигация , тъй като те минават през предметите, които са им на пътя (което, само по себе си, е доста забавно). Затова ви трябват колкото се може повече „препятствия”, за да не може детето да мине през тях. Ако използвате естествени бариери – столове, стени, кушетки,  сложете бебето в единия край, а вие отидете в другия и започнете да го викате и да го приканвате да дойде при вас. Задължително го похвалете и го вдигнете с поздравления. Не се колебайте да му помагате.

Друг вариант на тази игра е да наредите различни предмети, по които детето да се катери. Така се изгражда чувството за височина и баланс. Може да наредите възглавнички, по които то да се катери и да слиза, докато стигне до вас.

След като проходи вашето бебе, може да си правите същите игри с цел да внимава къде върви и да не бърза.

игри, бебе, 9 месеца, 12 месеца, музикални игри, израстване, стимулиране, неврони, синапси, развитие, дете

Книжки

Вече със сигурност четете книжка с картинки на вашето бебе. Хубаво е да задавате въпроси, да направите нещо като диалог, за да се запознае вашия мъник и с този начин на общуване.

Макар детето да не разбира самото значение на думите, които чува, от голямо значение е да задавате отворени въпроси. Пробвайте да задавате въпроси, които изискват повече мисъл, като например: Как динозавърът почиства стаята си?

На този етап, вашето дете ще иска да му препрочитате книжките, по няколко пъти даже– давайте! Четенето на една и съща книжка по няколко пъти помага на бебето да запомни това, което е чуло. Забавлявайте се!

Скрита музика

Тази игра е като скрий и намери музиката. Това помага на бебетата да опознават и изучават света около тях, а е и чудесно упражнение за пълзене. Единственото, което ви трябва, е музикална играчка, която вашето бебе познава и е достатъчно малка, за да може да се скрие.

Скрийте играчката под чаршаф или одеало – така детето може лесно да я чуе и да я намери. Питайте го: „От къде се чува това? Къде може да е скрита музиката?” Може да му помагате в търсенето. Похвалете го, когато я намери! Когато детето стане по-опитно в тази игра, може да измисляте по-трудни места, като например зад дивана или под леглото.

Песни и танци

Периодът от 9 до 12 месеца е моментът, когато вашето бебе наистина ще се забавлява да танцува и да пее. Това помага за социалното и емоционалното израстване, както и за координацията и развитието в езика. Ако имате диск с детски песнички – това е чудесно, но това, от което повече се нуждаете, е добър певчески глас.

Когато танцувате с вашето бебе, внимавайте да не го бутате и внимавайте за повърхността, на която танцувате – не трябва да е хлъзгава. Най-добре е да седите неподвижно и да се клатите в ритъм.

И ако искате накрая да получите много усмивки, не забравяйте и вие самите да се забавлявате.

Песнички в рими

Римите помагат на бебето да разпознава по-лесно частите на тялото. Седнете на пода с лице към детето и започнете да пеете „Хей ръчички, хей ги две”, като в същото време държите ръчичките му. Покажете му как се мият ръчичките и как двете мият лицето:

Хей ръчички, хей ги две
Те ме слушкат най-добре
Едната мие другата
А пък двете лицето

Хубавите ръчички
Те са още мънички
Тупа лупа ръчички
Цапа цапа мънички

Да се хванем за ръце
Да направим колелце
Трака трака тракалце
Вижте нашето хорце

Хайде всички ред по ред
Че да тръгнем все напред
Хайде крачка едно две
Да вървиме две по две.

След това вземете ръчичките на детето и с него продължете на пеете песничката. Може да смените „Те ме слушкат” с „Те те слушкат”.

Проучванията показват, че когато докосвате бебето, то се освобождава от какъвто и да било стрес, който може да е почувствало. Също така изследванията твърдят, че веднага след раждането, детето има усещане за музиката. То притежава изобилие от гени и синапси, които го подготвят за научаване на музика.

Друга песничка, която може да пеете с детето и която помага да броите пръстчетата, е „Варила баба кашичка”. При всяко пръстче, показвайте своето и докоснете това на детето.

Варила баба кашица.
Бъркала – варила. Бъркала – варила. Накрая я сварила.
На палчето дала, че донесло дървата.
На показалчето дала – че донесло водата.
На средното дала – че донесло брашното.
И на безименото дала, че запалило огъня.
За най-малкото-кутрето обаче, нищо не останало.
Разплакало се пръстчето.
Плакало – вървяло. Плакало – вървяло. И се мушнало ето тука под гушката и си намерило!
Кашичката се вари в ръчичката на детето и се бърка с пръст, после се хваща всяко пръстче, на
което баба дала кашичка, а за кутрето като не останало тръгнало – с два пръста се имитира
ходене и си намерило под гушката и се гъделичка вратлето на детето!

Магическа кутия

Това е занимание, което със сигурност ще засили любопитството на вашето дете. Това, от което се нуждаете, е празна кутия и много цветни шалове.

Завържете всички шалове заедно и ги сложете в празната кутия. Оставете едното крайче на шала да се показва, толкова, колкото да привлече вниманието на бебето. След това започнете да изваждате малко по малко шала като казвате: „Виж какво си намерих тук! Искаш ли да пробваш и ти?”. Дайте шала и ще видите какво забавление ще падне.

Пълзи и намери

Когато вашето бебе вече пълзи, това е една от най-интересните игри, на която може да играете. Тя изгражда координацията за движенията на детето и също така е много социална игра, както за него, така и за вас. За по-голяма безопасност на колената ви, най-добре играйте на килим.

Седнете на пода и се отдръпнете по-надалеч от вашия мъник. Започнете да пълзите към него с думите: „Идвам!” или „Ще те хвана”. Когато го хванете, може да започнете да го гъделичкате или да го вдигнете на високо и да го целунете. Когато свикне с играта, то ще започне да ви бяга.

Може и да смените „кой-кого” и да оставите то да ви гони. Може да се скриете зад леглото или някъде другаде, като надничате, за да може да ви види. И все пак внимавайте къде играете и дали е безопасно за деца.

Имитиране

Най-вероятно бебето ви е на етап да копира по-големите, независимо дали са възрастни или по-големи деца. Тази игра много помага за развитието на езика, както и за словесните умения.

Към самите движения, може да прибавите пеене, свирене и танцуване. Може да си отворите широко устата и да започнете да се плезите, да пляскате, да помръдвате глава наляво – надясно, или да си запушите ушите. Тук може много да експериментирате.

Не забравяйте, че бебетата сега са много наблюдателни, затова внимавайте какво казвате и какво правите – в противен случай имитацията може да се обърне срещу вас.

Кула

Съберете най-различни неща, които намерите вкъщи – кутии от зърнени закуски, кофички от кисело мляко, книжки, кубчета и всичко останало, което ще послужи за построяването на кула. Когато е готова – леко я бутнете – детето ви със сигурност ще се забавлява да гледа как кулата се строполява. В същото време тази игра помага на децата да научат формите и размерите на различните предмети.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

45,152 преглеждания

Comments are closed.