Как да се грижим за детските зъби

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kids_smile

Грижата за детските зъбки започва още преди да се е появило първото бисерче. Правилното почистване, хранене и профилактика, от самото начало, ще осигури здрави, красиви и бели зъби за цял живот.

За първите зъбки

Децата имат нужда от здрави зъби, за да могат да се учат да дъвчат, да говорят правилно и за самочувствие, че имат красива усмивка. Млечните зъби пазят място за постоянните зъби. Ако млечен зъб падне преди да започне да избива постоянният, съседният млечен зъб може да се премести на освободеното място. Впоследствие, когато постоянният зъб започне да пробива, няма да има място за него и процесът може да стане по-труден и болезнен за детето. Също така ненавременното лекуване на млечните зъби и тяхното заболяване може да доведе и до сериозни увреждания на намиращия се под тях постоянен зъб.

Защо се появяват кариеси на млечните зъби?

Като цяло имаме представа как се появяват кариесите, но все пак винаги е добре да прочетем повече по въпроса, за да можем да намалим вредните фактори. Знаем ли, например, че много майки облизват лъжичката или биберона на бебето си, без да знаят, че чрез слюнката си предават кариес-образуващите бактерии на детето и така увеличават риска от инфекция.

Друг фактор за появата на кариес е продължителното излагане на млечните зъби на контакт с течности, съдържащи захар, като подсладена вода, сокове или адаптирано мляко. Например, когато сложите бебето да спи с бутилка в уста или я използвате като залъгалка. Така в устата на детето остава сладка течност, богата на захари, която бактериите използват за храна. Отделената от бактериите киселина атакува зъбките и след време се образува кариес. Поради по-слабата минерализация, по-тънките слоеве емайл и дентин, кариесът при млечните зъби се развива много бързо и има сравнително широко разпространение. Не използвайте продължително време залъгалки, потопени в захар или мед, защото те също са причина за образуването на кариес.

Как се появят постоянните зъби?

Настъпването на 6-ата годинка на детето, дава нача­лото на смяната на временните зъби с постоянни. Първият постоянен зъб, който пробива, е шестият. Той се намира зад всички временни зъби и не предизвиква падане на млечен зъб, поради което неговата поява може да остане незабеля­зана. Едва след него пробиват централните резци, следвани от страничните резци. В процеса на смяна на млечния зъб с постоянен, корените на млечния зъб се разграждат, за да освободят място за постоянния зъб. Зъбната пулпа (камера­та, съдържаща нервите на зъба) преминава в състояние на замиране на основните й функции, така че при образуване на кариес, детето няма да изпитва или ще изпитва съвсем слаба болка, която бързо отшумява. Затова незабелязано за детето кариесът от млечния зъб може да премине върху подлежащия зародиш на бъдещия постоянен зъб.

Защо трябва да сте внимателни, когато се появят постоянните зъби?

Минерализацията (здравината на емайла) на пробили­те в устата постоянни зъби е достигнала до 70%, като останалите 30% завършват в устата, като минералите се набавят от слюнката и храната. Ето защо веднага след пробива си постоянните зъби са изключително уязвими и лесно заболяват от кариес, за това трябва да се положат специални грижи. Доказано е че процеса на минерализация се ускорява от количеството усвоен флуор.

Какво представлява флуорът?

Флуорът е химичен елемент, който играе важна биологична роля за формирането на дентина и зъбния емайл, както и за изграждането на здрави кости. Най-много флуор ние черпим от питейната вода, следвана от храните и хранителните добавки.

Макар много да се спори около качествата на този химичен елемент, множеството проучвания научно доказват неговите уникални свойства. Флуорът е от фундаментално значение, тогава когато говорим за здравина на дентин и зъбен емайл. Приеман в разумни дози, той осигурява здрави зъби и кости и предотвратява появата на кариеси. 

kids_school
Флуорна профилактика за здрави детски зъбки

Изчислено е, че необходимите дози флуор за организма се определят спрямо възрастта на индивида. Така например възрастните трябва да приемат около 2-4 mg на ден, децата до 3 години -  0,8 mg, а в периода от 3 до 6 години -  до 1 mg. До 10-годишна възраст дневната доза не трябва да превишава 1,3 mg.

Тъй като в България водата се отличава с ниско съдържание на флуор, стоматолозите често препоръчват допълнителен прием на флуор за децата по време на растежа и образуването на млечните зъби.

Опасен ли е флуорът за децата?

Преди всичко е важно да се знае, че денталният лекар трябва да съобрази флуорния прием с особеностите на детето, неговото развитие и навици. Въпреки различните мнения, медицинските проучвания в продължение на десетилетия показаха, че НЕ се откриват научно аргументирани данни за токсичен ефект върху човешкия организъм на флуорните концентрации, респективно дози, чрез които се осъществява профилактиката на кариеса. Това бе и причината СЗО да препоръча осъществяването на флуорната кариес профилактика като най-ефективна и напълно безопасна социална практика.

Детски флуорни пасти и(ли) таблетки

Приемането на флуор под формата на капки и таблетки предпазва зъбите от кариес по 2 начина – ендогенно (вътрешно) и екзогенно (външно). Ендогенното влияние се оказва чрез постъпване на флуор през кръвта към кристалната решетка на зъбния емайл. По този начин той я укрепва  като я прави по-здрава и устойчива на кариогенните киселини. Екзогенна се нарича  профилактика, при която таблетките се разтварят в устата и са в непосредствен контакт със зъбите. 

Флуорните пасти, от своя страна, имат само външно действие и засилват профилактичния ефект. Те не нарушават флуорната профилактика на детето, а само допринасят за нейния положителен ефект. 

За финал:

Как да осигурим здрави зъбки на детето с 3 стъпки:

1. Мийте заедно зъбките сутрин и вечер всеки ден

2. Грижете се за правилния му хранителен режим като внимавате да не прекалява със захарните изделия.

3. Водете го веднъж на 6 месеца на профилактични прегледи.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,269 преглеждания

Comments are closed.