Как да почистим дома си без да използваме химикали

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
2318555-shutterstock_282816119-650-1465221372

Каквото и да пише върху опаковките на препаратите, с които почистваме дома си, всеизвестна е истината, че те до един съдържат токсични да организма химикали, които освен, че са вредни за въздуха у дома, най-общо казано тровят природата и са вредни за здравето. Когато около нас има и деца, използването им трябва да се подложи под стриктен контрол или изцяло да се изключи.

Следващите идеи за почистване са не само, за да постигнем добър хигиенен ефект, но и да превърнем дома си в едно по-сигурно място без опасни вещества. Наред с това, тези начини за почистване ще се отразят благотворно на семейния бюджет.

Как да премахнем петната от ръжда в банята!

Случва се по красивите керамични плочки в банята, а и не само там да останат петна от ръжда. Успешно можете да ги премахнете със смес от оцет и сода за хляб. Натъркайте ги с помощта на парче вълнен плат и оставете сместа да действа няколко минути, след което изплакнете само с вода и подсушете със суха кърпа.

По същият начин можете да почистите захабените фуги.

Безупречно чисти прозорци

Домашно приготвеният разтвор от вода и амоняк 10:1 върши чудеса! С потопена в разтвора кърпа измийте прозорците, след което ги подсушете старателно с микрофибърна кърпа или домакинска хартия.
Друг начин да постигнете перфектен резултат е резен суров картоф, с който да натъркате прозорците и стъклените повърхности у дома, след това ги избършете със суха памучна кърпа.

Дървените повърхности искат специални грижи

Разтвор от вода и оцет е идеалното средство за блясък и свежест на дървените повърхности, така че да изглеждат като чисто нови. Разтворете 1/4 чаша оцет в 1 литър гореща вода и с него почистете повърхностите, които желаете.

Перални без котлен камък

За да удължите живота на вашата пералня възможно по-дълго, я почиствайте  редовно. Когато е празна, изсипете в отделението за прах 80 грама лимонена киселина, задайте програма на висока температура и оставете пералнята да завърши цикъла на почистване сама.

Огледален блясък!

За да засияят огледалата ви, е необходимо да бъдат отстранени всички петънца по тях. Към разтвора за почистване на стъкла е достатъчно да прибавите 2 с.л. алкохол и да избършете повърхностите, след което да подсушите с подходящо парче плат или домакинска хартия.

Дъските за рязане обичат лимони

Можете да ги освежите и почистите като ги натъркате с резен лимон, след което да ги поръсите с морска сол. Оставете ги да престоят така за около 15-20 минути, разтъркайте отново с резена лимон и изплакнете с гореща вода.

Килимите –  без петна и да миришат свежо

От чистотата да килимите у дома зависи свежестта на въздуха, затова е много важно да се поддържат чисти. Лесно може да се постигне това, ако се поръсят обилно със сода за хляб и царевично нишесте, да престоят 20-30 минути, а след това да се оберат с прахосмукачката. По този начин петната нямат никакъв шанс, неприятните аромати – също.

2318755-shutterstock_2255405-650-1465221372

Кажете „не“ на неприятните миризми в хладилника

Неприятната миризма в хладилника лесно може да бъде отстранена благодарение на разтвор от равни части лимонов сок и вода, с който да избършете всички повърхности.

Ако има по-упорити петна и замърсявания, добавете в разтвора малко сода за хляб.

Душ кабината в банята иска грижа всяка седмица

С разтвор от сода за хляб и пресен лимонов сок можете да почистите стъклата и плочките във вашата душ-кабина. За по-скритите и тесни местенца е препоръчително да се използва четка за зъби, с която да ги достигнете. Намажете фугите и повърхностите с разтвора, оставете да действа 15 минути и отмийте с течаща вода, след което ги подсушете старателно.

Мечтаете за нова фурна? Ето как да превърнете старата в нова

Смесете 1/2 чаша вода и 1 чаша сода за хляб. Намажете с получената паста вътрешните повърхности на фурната и оставете да действа в продължение на 15 минути. След това избършете повърхностите старателно и подсушете стъклото внимателно с чиста мека кърпа.

източник: brightside.me

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,554 преглеждания

Comments are closed.