Как да общуваме ефективно с бебето?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_221699302

Важно за всеки родител е да се научи да разговаря и общува пълноценно с детето си. Това всъщност не е толкова лесно, колкото звучи. Да чувате през ушите на детенцето си и да разберете в колко от разговорите помежду ви наистина вниква – това е пътят към стабилна комуникация.

3-4 месеца след раждането си бебчетата започват да усещат, че когато издават звук, мама и тати реагират на него. Когато родителят или грижещият се човек се отзовава на плача, бебето започва да се доверява на този човек, защото нуждите му са посрещнати с внимание. Бебчето има нужда да чувства майка си във всеки един момент– че е до него, че не е само и беззащитно.

Осъществявайте активен физически контакт

Докосвайте, галете и се радвайте на бебчето си постоянно. Нека това е първата форма на комуникация помежду ви – така ще изградите стабилна връзка – не само емоционална, но и физическа. Когато бебчето плаче, гушнете го, погалете го. Бебетата усещат, когато сте спокойни, когато сте разтревожени, изнервени – усещат вашето настроение и чувства. Затова, когато общувате с него, постарайте се да бъдете спокойни и уравновесени, за да не го натоварвате излишно. Ако се опитвате да го успокоите или да си играете с него, докато самите вие сте преизпълнени с напрежение, не се учудвайте, че детето не се чувства комфортно и даже започва да плаче по-силно.

Не забравяйте, че бебетата обичат да са близко до вас, да ви чувстват – тялото и телесната ви топлина. Опитайте се да запазите физическата връзка с детето си и когато то порасне и вече не е малко бебче – пак се гушкайте, галете, целувайте, казвайте си мили думи. Езикът на тялото и жестовете е много важно средство за контакт между родител и дете за цял живот, а не само в първите месеци и години.

Използвайте подходящ тон на гласа в различните ситуации

Имайте предвид, че децата усещат силата на звука и тона на изреченото от вас. Например, когато кажете „Спри!”, възможно е детето да започне да плаче – заради остротата и силата на заповедта ви. В същото време, обратният случай – нежно и внимателно „Лека нощ!”, ще го предразположи към сладък и спокоен сън.

Не се учудвайте, когато бебето се разплаче, докато говорите по телефона. То усеща вашите вибрации, тон и специфичната промяна в тембъра на гласа и разбира, че вниманието ви не е насочено към него. Затова ревнува и изразява тази ревност чрез плач.

Говорете му

Говорете на детето си, дори когато е малко – така то свиква с речта и дълбоко в съзнанието му се загнездват бъдещи езикови умения. Нека свиква с думите – така и то по-бързо ще започне да говори. Знаете, че някои родители говорят на бебчетата още докато са в корема на майката.

Опитайте се да научите бебчето си колкото може по-рано да общува с вас чрез формата на диалога. Кажете му нещо и насърчете отговор. Не очаквайте, разбира се, той да е дума или изречение. Достатъчно е детето да изгука, да се усмихне, да издаде какъвто и да е звук – това означава, че ви е разбрало и се учи да разговаря с вас.

Опитайте се да развивате и синтактичните умения на детето си – когато то каже „отива вкъщи”, вие му кажете: „Искаш да си отидеш вкъщи? Добре, ще отидем вкъщи”. Нека свиква с коректен словоред и правилно съгласуване и съчетаване на думите.

И най-важното – говорете на детето си, независимо дали то ви разбира или все още – не.

Вижте още:

Общуване с бебето

Темпераментът на бебето и съня

Какво чувства бебето?

7 неща, които не бива да казваме на децата си

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,349 преглеждания

Comments are closed.